`Elektronische neus’ stelt longziekten vast

De `elektronische neus’ kan patienten met een lichte en ernstige vorm van astma onderscheiden van gezonde personen op basis van hun uitademingspatroon. Het verschil tussen lichte en ernstige astmapatienten zag het apparaat echter minder goed.
De elektronische neus analyseert de moleculaire samenstelling van uitgeademde lucht en kan hierin patronen herkennen. Dat maakt het apparaat geschikt voor het vaststellen van long- en luchtwegaandoeningen.

Silvano Dragonieri onderzocht of de elektronische neus de juiste diagnose kon stellen bij drie soorten longziekten: ontstekingsziekten van de luchtwegen zoals astma en COPD, twee vormen van longkanker en een ziekte van het longweefsel: sarcoïdose. De resultaten bieden mogelijkheden voor diagnostiek van meerdere typen longziekten aan de hand van moleculaire mengsels in de uitademingslucht.

De elektronische neus wist goed het onderscheid te maken tussen (ex-)rokers met COPD en (ex-)rokers met longkanker. Ook kon het apparaat het verschil waarnemen tussen patienten met mesothelioom als gevolg van blootstelling aan asbest en mensen zonder deze vorm van longkanker die evenveel in aanraking waren gekomen met asbest. Bij sarcoïdose bleek de elektronische neus moeite met de diagnose te hebben als patienten al onder behandeling waren.

promotie

Dhr. S. Dragonieri: An electronic nose in respiratory disease. Promotor is dhr. prof. dr. P.J. Sterk.

22 nov 2012 10:00

`Elektronische neus’ stelt longziekten vast

Geneeskunde

* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam

bron: Univer. van Amsterdam (promoties)