Uniek Groot Amsterdams Zorgfestival boost voor de zorg

Array

De zorg leeft. Dat werd afgelopen weekend duidelijk tijdens het eerste Groot Amsterdams Zorgfestival in de Westergasfabriek, georganiseerd door SIGRA. Een feest voor iedereen die in de zorg werkt of wil werken. Het enthousiasme van de ruim 2.000 bezoekers en de creativiteit waarmee de sector zich presenteerde overtroffen alle verwachtingen.

Aan de lunchtafel een stel dementerende ouderen in het gareel houden, steunkousen bij elkaar aantrekken of injecties geven aan een sinaasappel. Dat de zorg ook vermakelijk kan zijn, bewees het Zorgfestival met muziek, acts, film, theater en zelfs een live simulatiebevalling. Het was een feest van herkenning, dat het complete plaatje liet zien van een onmisbare sector. Het Zorgfestival is het resultaat van de unieke samenwerking van de Amsterdamse ziekenhuizen, verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg.

Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn, opende het tweedaagse festival met een tweet. De Gemeente Amsterdam was samen met AGIS Zorgverzekeringen hoofdsponsor van het festival. In zijn speech benadrukte hij dat de zorg toe is aan imagoverbetering. Veel mensen blijken een achterhaald idee te hebben van hun mogelijkheden in de sector. Op het festival kregen bezoekers advies over hoe je een succesvolle carrièreswitch maakt richting zorg en hoe je je loopbaan bijstuurt.

Werken in de zorg
Het speeddaten met medewerkers uit de verschillende zorgsectoren was informatief en inspirerend voor jong en oud. Wat doet een endoscopieverpleegkundige en wat kun je in een blindeninstituut zoal voor werk doen? Dat de zorg een toekomstgerichte sector is, bleek onder meer uit de presentaties van de nieuwste snufjes op zorggebied en uit de workshops over nieuwe opleidingen en sociale media.

Het Zorgfestival heeft bovendien laten zien dat er in tijden van schaarste ruimte is voor creativiteit. Zorgorganisaties werken samen aan nieuwe initiatieven om het dreigende personeelstekort tegen te gaan. Op het festival kwam ook de creativiteit van zorgwerkers zelf tot uiting. Bands,
theatergroepen en koren van verschillende zorginstellingen brachten hun kunsten op het podium. Ook professionele theatermakers, muzikanten en cabaretiers bleken perfect uit de voeten te kunnen met de mooie en de moeilijke kanten van werken in de zorg.

Contactpersoon: Saskia Schalkwijk van SIGRA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen