Beter beoordelen van beschadiging knie

De Europese Commissie heeft aan prof.dr.ir. Nico Verdonschot (Orthopedie) een `Advanced Grant’ subsidie van 2,5 miljoen euro toegekend.De subsidie stelt hem in staat om zijn werkzaamheden op het gebied van diagnostische en evaluatiemethoden voor orthopedische patienten uit te breiden.

Biomechanische modellen
De methoden worden ingezet om bijvoorbeeld de pathologische eigenschappen van een inwendig beschadigde knie te beoordelen. Daarbij wordt nu vaak gebruik gemaakt van stilstaande beeldopnamen (roentgen, MRI, CT); de groep van Verdonschot gaat methoden ontwikkelen om de pathologieen dynamisch in beeld te brengen en vervolgens te vatten in gepersonificeerde biomechanische modellen. Hiermee kan de orthopeed beter beoordelen welke structuren beschadigd zijn en hoe dit verholpen kan worden.

Looppatroon
Bovendien wordt een nieuw meetsysteem ontwikkeld waarmee o.a. het looppatroon van patienten nauwkeurig is te meten op de polikliniek. Met deze gedetailleerde gegevens wordt de diagnostiek van patienten nog beter op de patient toegesneden en het verbetert de kwaliteit van zorg.

Het project is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud, de Technische Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven. De subsidie zal voornamelijk worden gebruikt voor het aanstellen van onderzoekers in Nijmegen en Twente.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen