Europese afspraken kwaliteit langdurige zorg

Array

De kwaliteit van leven en het welzijn en de waardigheid van ouderen zijn prioriteit in betere langdurige zorg. Langdurige zorg moet uitgaan van de behoefte van de client, en niet van het aanbod van de zorgprofessional. Dat staat in het Europese kwaliteitskader voor Langdurige Zorg, dat de Europese werkgroep WeDo, for the Wellbeing and Dignity of Older people, op 14 november presenteert in het Europese parlement. De Nederlandse voorbereiders van dit kwaliteitskader roepen de bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) op deze Europese uitgangspunten over te nemen.
 
Client centraal
Kwalitatief goede zorg,stelt de client centraal, en niet het systeem waarin zorg georganiseerd is. Goede zorg is onder andere toegankelijk, beschikbaar, betaalbaar en geïntegreerd. Liane den Haan, algemeen directeur ANBO: “Het is bijzonder dat er zulke brede afspraken zijn gemaakt over wat nu echt kwalitatief goed zorg is. Ik hoop daarom dat de inhoud van het rapport de beleidsmakers in ons eigen ministerie van VWS prikkelt, want het regeerakkoord sluit op dit moment totaal niet aan bij deze Europese uitgangspunten. Zorg wordt minder toegankelijk, minder betaalbaar en wordt juist meer gefragmenteerd. In Nederland komt de kwaliteit van langdurige zorg daardoor de komende jaren juist onder druk te staan.”

Onder leiding van ANBO werkten het CMO, LOC Zeggenschap in zorg, V&VN Geriatrieverpleegkundigen, Vilans en Vughterstede twee jaar in Europees verband aan de richtlijn voor kwalitatief goede zorg.

WeDO
WeDO is een Europees project met cofinanciering van de Europese Commissie. ANBO, het CMO, LOC Zeggenschap in zorg, V&VN Geriatrieverpleegkundigen, Vilans en Vughterstede waren onderdeel van een stuurgroep van in totaal 18 partners uit 12 EU-lidstaten. De laatste tien jaar is de vergrijzing een fundamentele uitdaging geworden voor alle EU-lidstaten. In het huidige klimaat van bezuinigingen wordt de discussie zelfs nog scherper. Tegen 2060 maken 65-plussers in de EU maar liefst 29,5 procent van de bevolking uit, tegen 17,4 procent in 2010. De overheidsuitgaven voor langdurige zorg waren in 2008 in de OESO-landen goed voor gemiddeld 1,2 procent van het BBP. De verwachting is dat dit gaat verdubbelen, mogelijk zelfs verdriedubbelen tegen 2050. Eén van de grootste uitdagingen voor Europa is ervoor zorgen dat de ouder wordende bevolking de zorg en hulp krijgt om op een waardige manier ouder te worden.

Bron: ANBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen