Gezichtsherkenning verloopt automatisch, behalve bij angstige mensen (Promotie)

Wiola Walentowska onderzocht de verwerking van emotionele gelaatsuitdrukkingen met behulp van een elektro-encefalogram (EEG), dat snelle veranderingen in breinactiviteit weergeeft.
Zo bestudeerde ze gelaatsuitdrukkingen die gevoelens van blijdschap, angst en boosheid weerspiegelen. Emoties in de gelaatsuitdrukkingen worden in het algemeen snel en vrijwel automatisch verwerkt. Zelfs gezichtsexpressies die mensen niet bewust gezien hebben, worden verwerkt, omdat het brein heeft deze wel (subliminaal) heeft waargenomen.
Als attentie en aandacht een rol spelen bij de verwerking van gelaatsemoties, verloopt de herkenning meer gecontroleerd en minder automatisch. Dat gebeurt vooral bij mensen met een angststoornis. Zij reageren overgevoelig op gezichtsuitdrukkingen en hebben een heftiger verwerking van emotionele stimuli. Dat geeft inzicht in bepaalde aspecten van de angstige persoonlijkheid. Deze informatie kan gebruikt worden om relevante kanten van angstgerelateerde stoornissen nader te bestuderen en eventuele therapieen te ontwikkelen.
Biografie
Wioleta (Wiola) Walentowska (1983 in Åšwidnica, Polen) studeerde psychologie aan de Jagiellonian University in Kraków (Poland). In 2008 begon ze haar promotieonderzoek aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Haar onderzoek is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Poolse ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en de Young Scientists’ Grant van de Jagiellonian University.

Datum: maandag 19 november 2012
Tijd: 11:00 
Locatie: Senaatszaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: mevrouw W. Walentowska
Promotors: De heer prof. dr. A.M.L. Coenen, De heer prof. dr. J. Kaiser (Jagiellonian University Krakow, PL)
Titel promotie: Facing emotional faces. The nature of automaticity of facial emotion processing studied with ERPs

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen