Inspirerend overleg met patiënten- en consumentenorganisaties

Array

Afgelopen woensdag 31 oktober vond het reguliere overleg plaats van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met diverse patienten- en consumentenorganisaties. Het was een dynamische en inspirerende middag.

Europe-Expro kwam vertellen over hoe zij proberen de stem van de patient beter te laten doorklinken in het proces van besluitvorming rondom de toelating en vergoeding van geneesmiddelen.

Als voorbeeld diende het rapport Patientrelevantie en validatieprocedure, het patiёntenperspectief op de behandeling met orale antistollingsmiddelen bij atriumfibrilleren, van mei dit jaar.

Verder verhaalde een patient over de gang van zaken rondom de (negatieve) herbeoordeling van het College van Zorgverzekeringen (CVZ) bij de vergoeding van de behandeling van de ziekte van Pompe en Fabry. Dat advies zorgde eind september voor een stevig maatschappelijk debat, waarbij de patientenorganisaties duidelijk van zich lieten horen.

In het overleg zijn o.a. vertegenwoordigd de Diabetes Vereniging Nederland (DVN), de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad (CG-raad) en de Hart & Vaatgroep, maar ook bijvoorbeeld de Consumentenbond.

Het overleg bestaat sinds 2004 en heeft als doel discussie en het uitwisselen van informatie. Voor de organisaties is dit belangrijk omdat zij actuele informatie over geneesmiddelenontwikkelingen horen.

Voor het CBG is het overleg belangrijk omdat het contact met de organisaties een goed inzicht geeft in de geneesmiddelenpraktijk.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen