Luister naar het verhaal van de depressieve patient

0
169

Een goed begrip van psychotherapeuten voor de ideeen van de patient zelf over de oorzaak van hun depressie verkleint de kans op voortijdig afbreken van de behandeling en bevordert de effectiviteit. Dit concludeert Michael van den Boogaard in zijn proefschrift. Hij promoveert op 16 november bij VUmc.

Psychotherapeuten die depressieve patienten behandelen doen er goed aan om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de ideeen die hun patienten zelf hebben over de oorzaak van hun depressie en de daarmee samenhangende verwachtingen die zij hebben van de behandeling. ‘Als een therapeut er vervolgens goed in slaagt daar bij aan te sluiten – een goede compatibiliteit weet te bereiken – treedt het effect van de behandeling duidelijk sneller in’, concludeert Michael van den Boogaard in zijn proefschrift. Hij promoveert op 16 november bij VUmc.
Het was al eerder bekend dat een goede compatibiliteit het vroegtijdig stoppen van de behandeling door de patient sterk doet afnemen, maar dat het effect van de behandeling er door versneld wordt was nog niet eerder wetenschappelijk aangetoond.

Daarbij komt dat het onderzoek laat zien dat therapeuten sterk verschillen in de mate waarin zij deze compatibiliteit nastreven. Dat opent perspectieven voor het verbeteren van de behandeling van depressieve patienten.

Interessant is verder dat dit effect van compatibiliteit min of meer los staat van het vermogen van de therapeut om een goede relatie op te bouwen met zijn patient. Sterker nog, de invloed van compatibiliteit op het effect van de behandeling is sterker dan de invloed van de kwaliteit van de relatie tussen de patient en de therapeut. Dat laatste werd tot nog toe algemeen aangenomen, ten onrechte blijkt nu.

* 16-11-2012
* Tijd: 11.45
* Locatie: Aula
* Titel: The Negotiated Approach in the Treatment of Depressive Disorders. The impact on patient-treatment compatibility and outcome
* Spreker: Th.M. van den Boogaard
* Promotor: prof.dr. R. van Dyck prof.dr. Ph. Spinhoven prof.dr. H. Vertommen
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch
* Evenementtype: Promotie

Bron: VUmc

Vorig artikelEuropese afspraken kwaliteit langdurige zorg
Volgend artikelTeveel aan schildklierhormoon vormt risico op trombose
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.