Menzis: Catharina Ziekenhuis krijgt predikaat TopZorg darmkanker

Array

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft van zorgverzekeraar Menzis het predikaat TopZorg voor de behandeling van darmkanker gekregen. Bij het toekennen van het predikaat heeft Menzis de wensen en de eisen van de darmkankerpatienten zelf zwaar meegewogen. Zo hebben de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) en de Stichting voor Patienten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) advies uitgebracht aan Menzis.

Een verdenking op kanker of de diagnose kanker heeft een grote impact op een patient. Daarom is het van groot belang dat de patient snel duidelijkheid krijgt over de diagnose en in het behandeltraject niet alleen de ziekte wordt behandeld, maar ook de patient goed wordt begeleid. In het Catharina Ziekenhuis kunnen patienten snel terecht bij een medisch specialist en is er veel aandacht voor psychosociale ondersteuning en begeleiding door een stoma-verpleegkundige.

Het Catharina Ziekenhuis vervult in de regio een academische functie. Onlangs stelde Zorgverzekeraars Nederland een lijst samen met 18 complexe behandelingen. In het Catharina ziekenhuis worden 17 ingrepen van die lijst uitgevoerd. Uiteraard hoort darmkanker daarbij. Geen enkel ander niet-academisch ziekenhuis voert zoveel complexe operaties uit.

HIPEC-behandeling & IORT
Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van patienten met darmkanker. Eén van de specialisaties van het ziekenhuis is de HIPEC-behandeling. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Dit is een complexe oncologische ingreep, bedoeld voor patienten met kanker in het buikvlies waarvan de oorsprong is ontstaan in de dikke darm, de blinde darm of de eierstokken. Bij de HIPEC-procedure gaat de chirurg ervan uit dat als hij de zichtbare kankercellen heeft weggehaald, er cellen in het lichaam achterblijven. De kankercellen die achterblijven kan hij niet zien. Om deze toch te kunnen verwijderen, spoelt hij de buik met hete chemotherapie.

 

Ook kan tijdens de operatie bestraling toegediend worden. Het gaat om zogenoemde Intra-Operatieve RadioTherapie (IORT). Dit is een unieke behandeling waarvoor uit heel Nederland patienten naar het Catharina Ziekenhuis worden verwezen.

 

Het hebben van het TopZorg predikaat laat volgens Menzis zien dat het Catharina Ziekenhuis ook verder kijkt dan de behandeling zelf en de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, omgeving van de patient en het geven van informatie.

Recente artikelen