Screenen op erfelijke bloedarmoede voor en tijdens de zwangerschap: een kwestie van etniciteit?

Array

Eerstelijnshulpverleners zijn positief over het landelijk screenen van zwangere vrouwen op dragerschap van erfelijke bloedarmoede op basis etniciteit. Ethische, praktische en financiele barrières maken het echter moeilijk om dit screeningsprogramma te implementeren, zo toont onderzoek van Suze Jans.
Verloskundigen en huisartsen hebben vooral moeite om etniciteit bij hun clienten vast te stellen, waardoor zij onzeker zijn wie zij screening moeten aanbieden. Het vóórkomen van bloedarmoede en dragerschap van erfelijke bloedarmoede verschilt namelijk tussen etnische groepen. Dragerschap komt vaker voor bij mensen die zelf of wiens (voor)ouders afkomstig zijn uit gebieden waar malaria heerst(e).
Dragerschap van erfelijke bloedarmoede geeft in de zwangerschap vaker bloedarmoede en urineweginfecties zonder klachten. Daarnaast bestaat bij dragerschap het risico op het krijgen van een kind met hemoglobinopathie (ernstige bloedarmoede), wanneer de partner ook drager is.
Een screeningsprogramma voor dragerschap van deze aandoening ontbreekt in de Nederlandse geboortezorg. Gezien de complexiteit en gevoeligheid die hulpverleners ervaren bij het vaststellen van etniciteit, lijkt een universeel screeningsaanbod, bij voorkeur vóór de zwangerschap, de beste optie.

Biografie
Suze Jans (Nijmegen, 1965) is opgeleid tot verloskundige in Londen (Engeland). Ze voltooide de master Verloskunde/Epidemiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek vanuit de afdeling Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het UMC St Radboud, in samenwerking met de afdeling Community Genetics van het VU Medisch Centrum. Een gedeelte van haar promotieonderzoek betrof een project van het CSG, Centre for Society and the Life Sciences. Sinds september 2012 is Jans senioronderzoeker bij de afdeling Midwifery Science van het VU Medisch Centrum.

Datum: woensdag 14 november 2012
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. S.M.J.P. Jans
Promotors: Mevrouw prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen, Mevrouw prof. dr. M.C. Cornel (VU)
Copromotors: Mevrouw dr. A. de Jonge (VU), Mevrouw dr. L. Henneman (VU)
Titel promotie: Screening for anaemia and haemoglobinopathy before and during pregnancy. A question of ethnicity?

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen