Erasmus MC leidt onderzoek illegale orgaanhandel

Internationale studie moet leiden tot betere bestrijding van mensenhandel met het oogmerk orgaanverwijdering
Het Erasmus MC gaat een internationaal onderzoeksproject leiden naar mensenhandel met het oogmerk orgaanverwijdering. Met de studie wil het Erasmus MC kennis over deze betrekkelijk nieuwe vorm van zware criminaliteit in kaart brengen zodat deze beter kan worden bestreden. Aan het onderzoeksproject werken, naast Nederlandse, instituten uit Roemenie, Zweden, Bulgarije en Spanje mee. Ook Europol, de VN Organisatie tegen Drugs en Misdaad, Eurotransplant en de European Society for Organ Transplantation (ESOT) zijn nauw betrokken bij het project.

Het verkopen van organen is wereldwijd verboden. Door de grote vraag naar organen worden er echter steeds meer aanwijzingen gevonden voor zogeheten orgaantoerisme, waarbij patienten naar het buitenland reizen voor transplantatie van een mogelijk gekocht orgaan. Donoren worden, al dan niet gedwongen, dikwijls slachtoffer van mensenhandel. Hoe vaak het echter voorkomt, en hoe criminele organisaties, artsen en andere betrokkenen te werk gaan, is nauwelijks bekend.
Het onderzoeksproject, gefinancierd door de Europese Commissie, gaat drie jaar duren en wordt geleid door prof. dr. Willem Weimar en criminoloog/internationaal jurist Frederike Ambagtsheer van de afdeling Nefrologie en Transplantatie. De opgedane kennis over mensenhandel met als doel orgaanverwijdering, wordt gedeeld met internationale opsporingsinstanties, transplantatiedeskundigen, maar ook met mensenrechtenorganisaties die bewustzijn moeten gaan creeren over deze vorm van zware criminaliteit.
In 2014 wordt een internationale conferentie georganiseerd waar alle betrokken instanties –zowel medisch als justitieel- bij elkaar zullen komen om de opgedane kennis te delen en te verspreiden. Het is de bedoeling dat dan ook samenwerkingsverbanden worden gesmeed zodat mensenhandel met als doel orgaanverwijdering beter kan worden bestreden.
Het is voor het eerst dat een ziekenhuis het initiatief heeft genomen om een dergelijk onderzoeksproject naar mensenhandel met als doel orgaanverwijdering op te zetten. Voor het eerst subsidieert de Europese Commissie daarvoor een dergelijk onderzoek.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patientenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patientenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patienten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

Recente artikelen