Predikaat TopZorg darmkanker voor Röpcke-Zweers Ziekenhuis

Na eerst het ‘groene vinkje’ van de Patientenwijzer van de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK), heeft het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg – onderdeel van de Saxenburgh Groep – nu ook het predikaat TopZorg voor de behandeling van darmkanker gekregen van zorgverzekeraar Menzis. Meer nog dan in voorgaande edities van TopZorg ligt de nadruk op de wensen en eisen die patienten stellen aan de zorg die ze krijgen. Bij de toekenning van TopZorg is daarom nauw samengewerkt met de NFK en de Stichting voor Patienten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). Alleen ziekenhuizen die een ‘groen vinkje’ hebben in de Patientenwijzer Darmkanker komen in aanmerking voor TopZorg.

Een verdenking op kanker of de diagnose kanker heeft een grote impact op een mens. Daarom is het van groot belang dat de patient snel duidelijkheid krijgt over de diagnose en dat in het behandeltraject niet alleen de ziekte wordt behandeld, maar ook de patient goed wordt begeleid. In een TopZorg ziekenhuis kunnen patienten binnen twee weken terecht bij de arts voor maag, darm en leverziekten (MDL arts en is er veel aandacht voor psychosociale ondersteuning en begeleiding door een stomaverpleegkundige. Het ziekenhuis in Hardenberg besteedt hier veel aandacht aan. Zo organiseren de stomaverpleegkundigen ook regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten.

Wens van patient voorop
Bij het toekennen van TopZorg heeft Menzis naast criteria voor medische kwaliteit vooral de wensen van de patient als uitgangspunt genomen. Daarom is het voldoen aan de voorwaarden van de Patientenwijzer Darmkanker van de NFK een belangrijk vereiste voor het verkrijgen van het TopZorg predikaat. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is in het bezit van het ‘groene vinkje’ van de Patientenwijzer voor darmkankerzorg. Het ‘groene vinkje’ voor stomazorg is daar juist aan toegevoegd. Eerder ontving het ziekenhuis al het ‘groene vinkje’ voor bloed- en lymflierkanker en het ‘roze lintje’ voor borstkankerzorg.

TopZorg
TopZorg bestaat eruit dat een ziekenhuis rond de betreffende behandeling aan extra eisen en wensen voldoet: niet alleen hoge medische standaarden, maar ook snellere toegang en consistente en betrouwbare informatievoorziening. Het hebben van het TopZorg predikaat laat zien dat het ziekenhuis verder kijkt dan de behandeling en de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, omgeving van de patient en het geven van informatie.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen