Uteron Pharma verkrijgt de eerste goedkeuring voor het op de markt brengen van zijn Levosert

0
394

De Luikse firma Uteron Pharma (**), gespecialiseerd in de vrouwelijke gezondheid, is zeer verheugd u aan te kondigen dat het op 14 november 2012 de eerste goedkeuringen heeft gekregen voor het op de markt brengen van zijn product “Levosert”!

De Levosert wordt zo vandaag aanvaard in Engeland en 7 andere landen van de Europese Unie.

Het Levosert*-project, dat ontwikkeld wordt sinds een tiental jaren, werd gelanceerd in 1999 door de firma Mithra en werd in 2010 ondergebracht in de structuur R&D Uteron Pharma om deze tot een goed einde te brengen.

Na een investering van enkele honderden miljoenen euro is de Levosert* vandaag het tweede op punt staande spiraaltje in de wereld en zal het exclusief in Luik vervaardigd worden binnen de structuur van de dochteronderneming Odyssea Pharma, die in 2007 opgericht werd voor de ontwikkeling van het spiraaltje.

Odyssea Pharma, dat ingehuldigd werd in 2008, is een structuur met een GMP-label die erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau en is hoofdzakelijk gewijd aan de productie van spiraaltjes met een gecontroleerde vrijgave van hormonale bestanddelen.

Volgens François Fornieri, CEO en oprichter van Uteron Pharma met Professor Foidart en Léon en Stijn Van Rompay, vormt “deze goedkeuring voor het op de markt brengen een doorbraak van het project dat meer dan 10 jaar geleden ontstond bij de oprichting met Professor Foidart van de Spin-off Mithra. Het bevestigt ook de voorname rol die een ontwikkelingsplatform zoals Odyssea heeft kunnen spelen en zal spelen op wereldniveau en de voortreffelijkheid van het onderzoeksbeleid dat gevoerd wordt binnen de universitaire spin-offs en de middelen die eraan toegekend worden door het Waalse Gewest.”

Volgens Professor J-M. Foidart is het nieuws van het verkrijgen van de goedkeuring voor de marktlancering “een belangrijke gebeurtenis om te onthouden als een groot succes in de geschiedenis van Mithra en Uteron Pharma.”

Dit nieuws is volgens Valérie Gordenne, die de leiding had bij de lancering van Odyssea Pharma en momenteel  Chief Production Officer is bij Uteron Pharma,  ook “een belangrijke stap in de lancering van de industriele activiteiten van Odyssea”.

De commerciele perspectieven die voortvloeien uit het op de markt brengen van Levosert zijn meer dan veelbelovend; ze geven uitzicht op een wereldmarkt die groeit met 30%, dé kans om van Levosert een toekomstige blockbuster te maken.

De aankomst van Levosert in Belgie wordt verwacht in de eerstvolgende maanden.

* Betreffende Levosert

Levosert is een hormonaal spiraaltje (DIU) dat, eenmaal ingebracht in de baarmoeder, een doeltreffende, veilige en omkeerbare langdurige (5 jaar) bescherming biedt tegen zwangerschap. Ongeveer 150 miljoen vrouwen gebruiken wereldwijd een spiraal (voornamelijk op basis van koper). Levosert is een DIU van de nieuwe generatie, dat regelmatig kleine hoeveelheden van een goedgekend hormoon (Levonorgestrel) vrijlaat in de baarmoederholte, waardoor de eigenschappen van het endometrium (intern baarmoederslijmvlies) en van de baarmoederhals (dikker slijm) wijzigen met als resultaat: (i)een doeltreffend anticonceptiemiddel en (ii) een sterke afname van de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie (reden waarom Levosert ook aangewezen is bij de behandeling van disfunctionele baarmoederbloedingen (menorragie). Doordat het een lokale werking heeft, houdt het hormonale spiraaltje het hormonenniveau stabieler en lager dan de anticonceptiepil en biedt het een bescherming tegen het toenemende risico op baarmoederkanker, dat opgewekt wordt door de oestrogenen tijdens een vervangende hormonentherapie (HTS).

** Over Uteron Pharma

Uteron Pharma is een bedrijf dat in de streek rond Luik gevestigd is en zich toespitst op onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, net als op het samenstellen van een veelzijdig portfolio van kwaliteitsvolle gezondheidsproducten voor vrouwen, meer bepaald op het vlak van (i) Contraceptie en vruchtbaarheid, (ii) Menopauze et osteoporose, (ii) uterovaginale spiraaltjes en (iv) vrouwenkankers.

De lopende ontwikkelingen bij Uteron Pharma bevatten een nieuwe generatie orale contraceptiemiddelen die als bijzondere eigenschap hebben dat ze ontwikkeld werden op basis van natuurlijke hormonen, een hormonaal middel voor in de baarmoeder (spiraaltje), behandelingen tegen hardnekkige vaginale infecties en een nieuwe generatie diagnosemiddelen die de slaagkansen van in-vitrofertilisatie aanzienlijk zullen verhogen.

Uteron Pharma ontwikkelt ook vanop haar hoogtechnologisch platform voor polymeren verschillende innoverende middelen voor gecontroleerde vrijgave van hormonen.

Uteron Pharma werkt samen met verschillende R&D-partners met een internationale reputatie zoals de Universiteit van Luik en de projecten worden gesteund door het Waalse Gewest.

www.uteron.com