Leren om van een goede mug een olifant te maken

Array

Depressieve denkprocessen worden gekenmerkt door een neiging tot overgeneraliseren (van een mug een olifant maken). Dit proefschrift laat zien dat overgeneralisatie inderdaad veel voorkomt bij mensen met een klinische depressie of een borderline persoonlijkheidsstoornis maar ook een beschermende rol lijkt te kunnen spelen. Het lijkt daarbij te gaan om de mate waarin personen overgeneraliseren na negatieve of juist positieve gebeurtenissen en de mate waarin ze dit betrekken op zichzelf of ook op de wereld om hen heen. Overgeneralisatie blijkt van invloed op zowel de hoogte van iemands zelfgevoel als op de intensiteit waarmee mensen voelen en lijkt zo een belangrijke medeveroorzaker van psychologische stress. Het lijkt bovendien mogelijk om de mate waarin mensen overgeneraliseren, direct te beïnvloeden middels een eenvoudige cognitieve training. Het proefschrift levert een bijdrage aan opkomend onderzoek naar het trainen van personen om niet de inhoud van hun denken te veranderen maar de manier waarop ze denken.

Biografie
Thom van den Heuvel (Sint-Oedenrode, 1972), studeerde psychologie en filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij volgde de opleiding tot Psychotherapeut BIG en specialiseerde hij zich in de behandeling van patienten met (borderline) persoonlijkheidsstoornissen. Hij werkte onder meer bij RIAGG IJsselland in Deventer, in de Praktijk voor Persoonlijkheidsstoornissen in Apeldoorn, Scelta Nijmegen en het UMC St. Radboud. Vanaf 2007 combineerde hij dit met managementtaken zowel bij Scelta Nijmegen als op de afdeling Psychiatrie van het UMC St. Radboud te Nijmegen. Naast genoemde taken werkte hij aan dit proefschrift, dat werd begeleid vanuit het Behavioural Science Institute.

Datum: woensdag 21 november 2012
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. T.J. van den Heuvel
Promotors: De heer prof. dr. C.P.F. van der Staak, De heer prof. dr. J.J.L. Derksen (VU Brussel, BE)CopromotorsDe heer dr. P.A.T.M. Eling
Titel promotie: When every Mosquito turns into an Elephant. An empirical investigation of the tendency overgeneralize

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen