Levensreddende kankermedicijnen in de knel

De kankerpatientenbeweging (NFK) pleit voor snellere beschikbaarheid innovatieve  medicijnen voor kankerpatienten
De behandeling van kanker moet en kan effectiever. Er zijn veel medicijnen voor moeilijk behandelbare vormen van kanker in ontwikkeling. Echter, het duurt te lang voordat veelbelovende middelen ook daadwerkelijk beschikbaar komen. En als nieuwe middelen goedgekeurd zijn, krijgen kankerpatienten ze te vaak niet omdat deze middelen te zwaar wegen op het ziekenhuisbudget.

Artsen moeten patienten actiever informeren over trials
Nieuwe medicijnen worden pas toegelaten op de markt nadat ze in trials op grote patientengroepen getest zijn. Tegenwoordig worden nieuwe medicijnen bij kanker voor steeds kleinere patientgroepen ontwikkeld. Bij deze innovatieve,  gepersonaliseerde medicijnen duurt het vaak jaren voor ze bij voldoende patienten onderzocht zijn en vervolgens  in aanmerking komen voor registratie.

Daarom is het is belangrijk dat patienten informatie krijgen over de voor hen relevante trials. Hoe meer patienten meedoen aan trials, hoe sneller nieuwe medicijnen geregistreerd kunnen worden.  De patientenbeweging informeert patienten over trials via de website www.kankeronderzoek.info. Wij vragen artsen om patienten actiever te informeren over voor hen relevante trials. Uit onderzoek van de NFK blijkt dat meer dan 90 procent van de patienten wil meedoen aan trials als hun arts hier positief over is.

Financiering en  concentratie van zorg botsen
De kankerpatientenbeweging werkt, samen met beroepsgroepen en zorgverzekeraars, met succes  aan concentratie van zorg bij complexe vormen van kanker.  Door de kennis te  bundelen stijgen de overlevingskansen bij kanker.  Het regeerakkoord onderstreept het belang hiervan. Ziekenhuizen die zich specialiseren in de behandeling van complexe vormen van kanker schrijven meer dure en nieuwe medicijnen voor. Deze medicijnen worden weliswaar voor 100 procent vergoed, maar ze drukken op het totale ziekenhuisbudget. Wanneer een ziekenhuis veel dure geneesmiddelen voorschrijft, moet het elders besparen.  Voor ziekenhuizen wordt dit  problematisch. Bovendien wordt de noodzakelijke concentratie van zorg hierdoor tegengewerkt.

 

Als we willen dat nu en in de toekomst meer mensen kanker overleven, moet dit anders worden geregeld.

 

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen