Zelftests alcohol- en cannabisgebruik via je smartphone

De alcohol- en cannabistests van Jellinek kun je voortaan ook doen met een smartphone of tablet. Met de tests kun je zelf nagaan of je gebruik zorgelijk is. De tests zijn via de Jellinek website voor mobiel gebruik toegankelijk gemaakt. Ze maken deel uit van de nieuwe website van Jellinek die deze maand in een nieuwe huisstijl is gelanceerd.

Internet speelt een steeds grotere rol in de verslavingszorg. Internetbehandeling slaat aan en blijkt effectief. Ook zelfhulpprogramma’s via internet, waarbij je zonder tussenkomst van een behandelaar aan je middelenprobleem werkt, bieden een oplossing bij lichte vormen van verslaving. Sinds een jaar is Jellinek ook actief met een combinatie van persoonlijk contact en internetbehandeling. Naast de gesprekken met een behandelaar kun je via internet thuis oefeningen doen, om controle over je gebruik te krijgen. Bij deze behandeling wordt van cognitieve gedragstherapie gebruik gemaakt. Een van de meest effectieve behandelingen voor verslaving.

Ruim 120 zelftests per dag
De nieuwe website van Jellinek, www.jellinek.nl, is overzichtelijker en toegankelijker dan de vorige versie. De informatie over behandelingen is uitgebreid. Jellinek heeft voor verschillende middelen zelftests op de website staan, o.a. voor alcohol, cannabis, cocaïne, gokken, gamen en tabak. De signaleringstests van Jellinek worden goed bezocht: in 2011 werden ruim 120 tests per dag gedaan. In zo’n 30% van de gevallen kregen bezoekers het advies om behandeling te overwegen.

De site is bestemd voor mensen die meer willen weten over alle vormen van verslaving of die zich zorgen maken over hun gebruik. Ook voor familie en naasten heeft de site aparte pagina’s.

De tests op de Jellinek site open je via www.jellinek.nl/doedetest

Jellinek helpt mensen, jong en oud, grip te krijgen op risicovol middelengebruik. Of het nu gaat om alcohol, drugs, roken of andere vormen van middelengebruik, Jellinek biedt hulp, van preventie en behandeling tot nazorg. Jellinek gaat uit van de meest recente, wetenschappelijke inzichten en doet zelf ook wetenschappelijk onderzoek naar middelengebruik en verslaving. Jellinek is onderdeel van Arkin.

Bron: Arkin