Leesbril wordt geassocieerd met ouderdom

Array

Nederlanders associeren de leesbril vaak met ouderdom. Toch krijgen veel veertigers al met een leesbril te maken. Voor sommigen een behoorlijke schok. Ruim 30 procent van hen stelt de aanschaf van een leesbril dan ook zo lang mogelijk uit. Dat blijkt uit onderzoek van VisionClinics onder bijna 800 Nederlanders tussen de 40 en 60 jaar.Veel van de ondervraagden voelen zich oud met een leesbril. Daarbij voelt 29 procent zich niet prettig bij het dragen van een leesbril. Een op de vijf van de ondervraagden is zijn leesbril ook regelmatig kwijt.

Met de leeftijd wordt de ooglens steeds stugger. De ooglens zorg ervoor dat we scherp kunnen zien op verschillende afstanden en zolang deze soepel is kan hij gemakkelijk focussen.

Focussen

Over het algemeen krijg je tussen je 40e en 50e levensjaar moeite met focussen. Dit wordt presbyopie, ofwel ouderdomsverziendheid genoemd. Vaak is een leesbril dan noodzakelijk.

Naast de keuze voor een goedkope leesbril van de drogist of een mooiere leesbril van de opticien, kun je ook je ogen laten corrigeren. Bij deze zogenaamde leesbrilcorrectie wordt een klein leeslensje in het oog aangebracht.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen