Samenwerking zorgpartners Hengelo om ouderenzorg in kaart te brengen

Array

Hoe is het gesteld met de gezondheid van 65 jarigen en ouder in de regio Hengelo? ZGT brengt dit samen met huisartsenpraktijk De Brug, zorggroep Sint Maarten en Kringapotheek Tuindorp in beeld om zo nog meer zorg op maat te kunnen leveren aan deze patientengroep die vaak te kampen heeft met meerdere aandoeningen tegelijk.

In het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg worden zo’n 3300 65 plussers uit het patientenbestand van huisartsenpraktijk De Brug gevraagd om mee te werken aan dit omvangrijke project. “Door hen een vragenformulier te laten invullen hopen we informatie in te winnen over deze doelgroep op de deelgebieden wonen, welzijn en zorg”, zegt de aan De Brug verbonden huisarts en tevens projectleider de heer G.J. van Loenen. “Informatie die we anders niet vinden en die ons in staat stelt om onze ketenzorg beter af te stemmen op de individuele zorgvrager.”

Nationaal Programma Ouderenzorg
Het Nationaal Programma Ouderenzorg verbetert de zorg voor ouderen met complexe hulpvragen. Landelijke en regionale organisaties slaan daarvoor de handen ineen. Doel is een samenhangend zorgaanbod dat beter is afgestemd op de individuele behoeften van ouderen. Voor ouderen leidt deze kwaliteitsslag tot meer zelfredzaamheid, meer functiebehoud en minder terug hoeven vallen op de zorg. En minder kans op zorg en behandelingen die onnodig belastend zijn. Naast deze kwaliteitslag voor ouderen, geldt dit ook voor de diverse zorgverleners in de regio zoals het ziekenhuis, de thuiszorgorganisatie, de apotheek en natuurlijk de huisartsen. Van Loenen: “Niet alles wat in de gezondheidszorg kan, is noodzakelijk voor de patient. Door dit project kunnen we kritischer kijken naar waar we het maximale en waar het minimale aan zorg verlenen inzetten. Iemand van 85 jaar kan kerngezond en zeer actief zijn. Omdat we met dit project inzichtelijk krijgen wanneer iemand baat heeft bij zijn levensstijl, kunnen we dit stimuleren. Aan de andere kant kan iemand van 67 klachten hebben waar we niet van op de hoogte zijn. Wellicht is deze patient beter af met bepaalde
activiteiten van bijvoorbeeld de thuiszorg. Wij denken dat uit het project zal blijken dat deze doelmatige manier van zorg verlenen kostenbesparend is. Ook biedt het de gemeente en zorgverzekeraar uiteindelijk de mogelijkheid om duidelijk te krijgen welke voorzieningbehoefte er leeft. Beide kunnen hierop inspelen door bepaalde voorzieningen te faciliteren.”

Bij het Nationaal Programma Ouderenzorg zijn acht Universitair Medisch Centra (UMC) betrokken. Zij zijn verantwoordelijk voor het tot stand brengen van de regionale netwerken. Zo heeft het UMC Groningen de regio Twente met het Hengelose project onder zijn hoede. De bedoeling is om het patientenbestand van De Brug in januari 2013 aan te schrijven.

bron: ZGT/Nieuwsbank

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen