Cerebrale compensatie bij de ziekte van Parkinson

Enkele jaren voordat de ziekte van Parkinson zich openbaart, is al meetbare schade aanwezig in de hersenen. Blijkbaar kan deze schade in de vroege fase van de ziekte worden gecompenseerd door extra activiteit in delen van de hersenen waar het ziekteproces nog niet heeft toegeslagen. Met andere woorden: nog gezonde delen van de hersenen zijn in staat te compenseren voor vroege beschadigingen elders. Deze cerebrale compensatie zorgt ervoor dat patienten nog geen klachten hebben in de vroege fase van de ziekte van Parkinson.

Middels geavanceerde technieken zoals functionele MRI en transcraniele magnetische stimulatie heeft Bart van Nuenen de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor deze compensatie kunnen identificeren. Dit onderzoek verschaft meer inzicht in de ziekte van Parkinson, maar het is ook een eerste stap voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen die gericht zijn op het stimuleren van deze compensatiemechanismen.

donderdag 22 november 2012
Tijd 13:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. B. F.L. van Nuenen
Promotors De heer prof. dr. B.R. Bloem, De heer prof. dr. I. Toni, De heer prof. dr. H.R. Siebner (Universiteit van Kopenhagen)
Copromotors De heer dr. B.P.C. van de Warrenburg
Titel promotie Cerebral reorganization in premotor parkinsonism

Biografie
Bart van Nuenen (Tilburg, 1978) studeerde Geneeskunde in Nijmegen en specialiseerde zich tot neuroloog in het UMC St Radboud. Bovenstaand promotieonderzoek verrichtte hij bij de afdeling Neurologie, binnen het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging van het UMC St Radboud. Sinds juni 2012 is hij werkzaam als algemeen neuroloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, met als speciaal aandachtsgebied de neuro-oncologie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen