Jeroen Bosch Ziekenhuis laat operatieassistenten uit Nederland en België kennis maken met operatietechnieken

Array

Op zaterdag 24 november vindt er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een congres plaats voor operatieassistenten uit het hele land en uit Belgie. Het congres is gericht op verschillende technieken in de minimaal invasieve chirurgie. Bij deze vorm van chirurgie wordt een zo klein mogelijk sneetje gemaakt. Het congres staat in het teken van het uitwisselen van kennis. De operatieassistenten gaan aan de slag met de instrumenten die normaal alleen de operateur gebruikt. Vanwege het grote animo voor dit congres, wordt het waarschijnlijk herhaald.

Het JBZ is in Nederland één van de koplopers op het gebied technieken als LESS. Daarom besloten operatieassistenten, chirurgen en een uroloog van het JBZ deze scholing te organiseren voor operatieassistenten. Deelnemers krijgen tijdens het congres lezingen over minimaal invasieve chirurgie van chirurgen Daan Lips en Hubert Prins, en uroloog Bart Schrier. Daarnaast volgen de deelnemers workshops waarin ze zelf met de technieken kunnen werken. “We merkten dat daar behoefte aan was”, zegt Henriete van Breda, unithoofd Chirurgie. “Om precies te begrijpen wat er tijdens een operatie gebeurt, moeten operatieassistenten voelen hoe het is om met een bepaalde techniek te werken.”

LESS-techniek
Het JBZ laat de deelnemers van het congres kennismaken met LESS (Laparo-Endoscopic Single-Site surgery), een techniek die het JBZ als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland gebruikt. Hierbij wordt een klein sneetje in de navel gemaakt. Door deze opening worden via een kort buisje – de trocar – alle benodigde instrumenten in de buikholte gebracht. Vervolgens wordt de buikholte gevuld met koolzuurgas. Op die manier wordt een werkruimte gecreeerd om de operatie uit te kunnen voeren. “Patienten waarderen het weinige aantal incisies zeer, welke ook nog veelal niet zichtbaar zijn”, zegt chirurg Lips. Meer dan driehonderd LESS-operaties in het JBZ tonen  aan dat het een veilige manier van opereren is.

Robot
Ook wordt op het congres aandacht geschonken aan het werken met een operatierobot. “Door deze techniek zit de operateur in een meer ontspannen houding. Bovendien kan hij of zij gebruikmaken van 3D-zicht”, zegt uroloog dr. Schrier. “De robot is geschikt voor heel precies opereren. Hierdoor wordt er minder schade toegebracht, waardoor de patient minder pijn ervaart en sneller herstelt.”

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen