Prostaatsparende operatie bij blaaskanker heeft goed resultaat

Array

Bij bijna 90% van de mannen met blaaskanker die een prostaatsparende operatie ondergaan leidt dit niet tot verlies van seksuele functies. Deze mannen kunnen na de ingreep nog een erectie krijgen en zich dus ook voortplanten. Uroloog in opleiding Remco de Vries deed onderzoek naar deze prostaatsparende cystectomie.

De `standaard’ behandeling van patienten met blaaskanker is de verwijdering van de blaas (cystectomie). Deze operatie kent veel complicaties. Deze treden op bij 30 tot 50% van de patienten. Een belangrijke complicatie bij mannen is het verlies van seksuele functies: erectie-, ejaculatie- en orgasmestoornissen en het vermogen tot voortplanting. Oorzaak van de seksuele functiestoornissen is de beschadiging van de zenuwbanen naast de prostaat, die samen met de blaas wordt verwijderd.

Een prostaatsparende cystectomie (PSC) is een andere mogelijke behandeling. Belangrijkste doelen zijn behoud van seksuele functie en anatomische reconstructie van de lage urinewegen zonder gevolg voor de oncologische resultaten. De operatie bestaat o.a. uit verwijdering van de blaas met behoud van de prostaat, zaadblazen en zaadleiders en reconstructie van de urinewegen met een blaasvervanging door dunne darm.

Niet alle patienten met blaaskanker komen voor deze operatie in aanmerking, maar als dat wel het geval is zijn de resultaten overwegend positief. Van de mannen die een PSC ondergingen kon 87% hun erectie behouden. Daarnaast zijn de oncologische resultaten van de PSC vergelijkbaar met de standaard cystectomie. De PSC is zo een oncologisch verantwoorde ingreep voor goed vooraf geselecteerde blaaskankerpatienten die hun seksuele functies willen behouden.

* 22-11-2012

* Tijd 13.45
* Locatie Aula
* Titel The Surgical Management of Invasive Bladder Cancer
* Spreker R.R. de Vries
* Promotor prof.dr. S. Horenblas
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* Evenementtype Promotie
Bron: Nieuwsbank/Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen