Derivatenportefeuille VU voldoet aan huidige wet- en regelgeving

Array

De Vrije Universiteit loopt nauwelijks financieel risico door het bezit van derivaten. Deze worden ingezet voor het realiseren van een bouwprogramma dat de verouderde huisvesting van de universiteit gaat vervangen.

René Smit, voorzitter College van Bestuur: ‘De VU heeft een aantal jaren geleden de risico’s op rentewisselingen afgedekt om de nieuwe investeringen in het bouwprogramma mogelijk te maken. Wij hebben hier uit zorgvuldigheid en voorzichtigheid voor gekozen om onze broodnodige vervanging van huisvesting te kunnen garanderen’. Door het afsluiten van de derivaten is de rente vastgezet op 5% tot aan 2035. ‘Op die manier is het risico op onverwachte fluctuaties in de financieringslasten voor de lange termijn geelimineerd, wat voor een stabiele bedrijfsvoering gewenst is’, aldus Smit.

De Onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan naar het bezit van derivaten bij verschillende onderwijsinstellingen. In het op 20 november verschenen rapport is de situatie in kaart gebracht. De Vrije Universiteit heeft in de periode van 2005-2008 renteswaps afgesloten. Deze derivaten zijn onder de huidige wet- en regelgeving toegestaan.

Bij de VU is geen sprake van een margin-call verplichting in de contracten. Wel is op dit moment nog sprake van een ‘open positie’. Doordat de uitvoering van de bouwplannen is vertraagd, zijn de derivatencontracten nog niet gekoppeld aan de financiering van investeringen in de huisvesting. De VU verwacht nog dit jaar het aantrekken van externe financiering af te ronden. Het nieuwbouwprogramma is van start gegaan en loopt nog enige tijd door.

Bron: VU

Recente artikelen