TV-uitzending De Vijfde Dag over risico’s nachts bevallen

0
475

Donderdag zendt actualiteitenprogramma De Vijfde Dag een reportage uit over de risico’s die er zijn als je ‘s nachts in een ziekenhuis bevalt. We brengen het persoonlijke verhaal van Manon en Michael Lubbers die hun zoontje Tristan verliezen. Als er een gynaecoloog in het ziekenhuis was geweest, had hun kindje waarschijnlijk nog geleefd. Hoe kon dit gebeuren? En gebeurt het vaker?

In de uitzending pleit de Nederlandse vereniging van Gynaecologen ervoor om de verloskundige zorg ‘s nachts te verbeteren. Zij vindt dat minister Schippers met een plan moet komen om er voor te zorgen dat ziekenhuizen in de toekomst ‘s nachts dezelfde zorgg gaat leveren als overdag.

U kunt het filmpje hier bekijken:

http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage/de-risicos-van-s-nachts-bevallen/

‘s Nachts sterven meer kinderen bij een bevalling in ziekenhuizen dan overdag. Waarom? Donderdag, #devijfdedag Bekijk: bit.ly/1067ce4

Aankondigingstekst:
De risico’s van ‘s nachts bevallen

Het zoontje van Michael en Manon Lubbers had waarschijnlijk nog geleefd als het overdag geboren was. Hoe komt het dat in ziekenhuizen ‘s nachts meer kinderen overlijden dan overdag bij de bevalling?

Alles ziet er goed uit als Manon Lubbers samen met haar man Michael op vrijdagavond hoogzwanger naar het ziekenhuis vertrekt. Maar als ze zaterdagochtend bevalt blijkt hun zoontje Tristan in kritieke toestand te verkeren. Vanwege een gescheurde baarmoeder heeft Tristan die nacht te lang zonder zuurstof gezeten. En week later overlijdt Tristan. Voor de ouders is het moeilijk te begrijpen: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

In De Vijfde Dag leggen gynaecologen uit dat Tristan zeer waarschijnlijk nog had geleefd als hij overdag was geboren. Uit onderzoek is gebleken dat elk jaar bij bevallingen ‘s nachts 35 tot 40 kinderen meer overlijden dan overdag. In de meeste ziekenhuizen is er ‘s nachts namelijk geen gynaecoloog aanwezig maar begeleidt een arts-assistent de bevalling. Bovendien duurt het ‘s nachts vaak een half uur voordat er geopereerd kan worden. Ook in het geval van Tristan had de aanwezigheid van een ervaren gynaecoloog het verschil kunnen maken, stellen de gynaecologen.

Voor de Nederlandse vereniging van gynaecologen (NVOG) is de maat vol. Al jaren pleit de vereniging ervoor om de verloskunde zorg ‘s nachts te verbeteren. Zij vinden dat minister Schippers met een plan moet komen om er voor te zorgen dat ziekenhuizen in de toekomst ‘s nachts dezelfde zorg gaan leveren als overdag.