Vier van de vijf Nederlanders kiest dokter liever zelf

Array

Nederlanders willen zelf bepalen waar en door wie zij worden behandeld. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar. 84% van de ondervraagden geeft aan keuzevrijheid belangrijk te vinden.

76% van de ondervraagden geeft aan de vrijheid van hun zorgverzekeraar te willen krijgen om zelf hun dokter of specialist te kiezen. Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar: “Consumenten bepalen graag zelf door wie en waar ze worden behandeld. Dit lijkt op gespannen voet te staan met sturing van verzekerden door zorgverzekeraars, iets dat ook door het kabinet wordt gepropageerd.”

Hogere kwaliteit tegen lagere kosten?
Kleijnenberg: “Alhoewel sturing van patienten leidt tot concentratie van zorg en daardoor tot een hogere kwaliteit tegen lagere kosten kan leiden, worden mensen echter graag behandeld door dokters en specialisten die zij zelf uitkiezen.” Zo geeft 57% aan liever langer te wachten als zij dan worden behandeld door de door hun gewenste specialist.

Concentratie is goed, echter niet op basis van sturing maar op basis van onafhankelijke kwaliteitsnormering en regionale afstemming. Kleijnenberg: “Het is ook voor de kwaliteit van de zorg zelf van belang dat het niet door zorgverzekeraars wordt gedicteerd, maar dat de zorg zelf werkt aan een kwalitatief hoogwaardig product. Enerzijds is in het stelsel ruimte voor verzekeraars die de nadruk leggen om via zorgsturing de kosten van de zorg te beheersen, terwijl er ook ruimte is voor verzekeraars die volledige keuzevrijheid aanbieden. Juist in de concurrentie tussen beide typen verzekeraars zit de meerwaarde: het biedt de individuele verzekerde de keuze, en het garandeert concurrerende modellen binnen het totale stelsel.”

 

Huisarts meest geraadpleegd
De respondenten laten zich wel beïnvloeden door hun omgeving bij de keuze waar en door wie de vervolgbehandeling wordt uitgevoerd. 59% geeft aan dat de huisarts de belangrijkste raadgever is. Vrienden of kennissen, de zorgverzekeraar en het internet worden met respectievelijk 7%, 4% en 3% het minst genoemd.

 

Over ONVZ Zorgverzekeraar
ONVZ is een non-profit zorgverzekeraar met meer dan 400.000 verzekerden. In 2013 viert ONVZ haar 80-jarig bestaan. ONVZ biedt een totaalpakket aan zorgverzekeringen. ONVZ wil haar klanten zo goed mogelijk begeleiden in de zorg. Kwaliteit, keuzevrijheid en service zijn belangrijke drijfveren. Meer informatie staat op www.onvz.nl. ONVZ Zorgverzekeraar heeft dit onderzoek uitgezet onder 500 consumenten.

Bron: ONVZ


Bron: ONVZ

Recente artikelen