Behandeling verslaafden met heroïne en methadon veiliger geworden

Array

De risico’s bij ambulante behandeling van heroïneafhankelijke patienten met heroïne en/of methadon zijn aanzienlijk verminderd. De kwets­baarheid van de doelgroep vraagt echter om verdere verbeteringen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Er zijn in Nederland twaalf instellingen voor verslavingszorg die heroïneverslaafden behandelen met heroïne en/of methadon. De IGZ onderzocht onder andere in hoeverre behandelplan, behandeling (waaronder medicatieoverdracht), kwaliteitsbeleid en uitvoering van de Opiumwet voldeden aan normen voor verantwoorde zorg. Het nu gepubliceerde onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek in 2010.

Kwaliteit van zorg grotendeels geborgd

Bij elf van de twaalf onderzochte locaties is de kwaliteit van zorg bij alle onderzochte onderwerpen gewaarborgd en wordt grotendeels of helemaal voldaan aan normen voor verantwoorde zorg. Vrijwel alle in 2010 geconstateerde risico’s blijken in 2012 te zijn verminderd. Dit is vooral duidelijk zichtbaar bij de omgang met Opiumwetmiddelen.

Verbeteringen zijn verder vooral bereikt bij de behandeling bij een acute of chronische psychiatrische aandoening en bij de aanpak van psychosociale problemen. Ook is het kwaliteitsbeleid van instellingen verbeterd. Zo gebruiken alle instellingen een systeem om behandeluitkomsten te kunnen volgen en is er aandacht voor de ontwikkeling van een veiligheidsmanagementsysteem (VMS).

Bij één instelling (Emergis) was nog steeds sprake van verhoogd risico op niet-verantwoorde zorg bij de omgang met Opiumwetmiddelen en bij een aantal behandelingaspecten. De inspectie heeft verscherpt toezicht ingesteld op de desbetreffende locaties.

Medicatieoverzicht ontbreekt nog vaak
De inspectie ziet nog wel verbeterpunten. Uit het onderzoek blijkt dat bij de helft van de instellingen nog steeds geen actueel en volledig medicatieoverzicht per patient beschikbaar is.

De inspectie zal de voortgang van de verbeteracties door de instellingen blijven volgen, onder andere tijdens onaangekondigde bezoeken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen