NZa regelt bekostiging videoconsult in ziekenhuiszorg

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit publiceert vandaag de aangevulde dbc-zorgproducten, regels en tarieven voor de bekostiging van de medisch specialistische zorg in 2013. Nieuw is dat bij een herhaalbezoek aan de medisch specialist nu ook een videoconsult op dezelfde manier bekostigd wordt als een fysiek consult. Tot nu toe telden alleen face-to-face consulten in de ziekenhuiszorg mee bij de vergoeding van een behandeling (DBC-zorgproduct). Het eerste contact tussen een medisch specialist en een patient blijft wel altijd een fysiek consult.In het aangevulde DBC-pakket voor volgend jaar heeft de NZa verder de add-ons en tarieven van een aantal geneesmiddelen tegen kanker en groeihormonen vastgesteld die vanaf 2013 via de ziekenhuizen verstrekt en vergoed worden. Het gaat om geneesmiddelen waarvan de minister van Volksgezondheid in augustus heeft besloten dat zij via het declaratiesysteem voor ziekenhuizen worden vergoed in plaats van via het declaratiesysteem van de extramurale farmacie. De NZa heeft nu bepaald wat de prestaties en maximumtarieven voor deze medicijnen zijn.Tenslotte heeft de NZa de honorariumtarieven van een aantal scopieen -  zoals endoscopieen – gelijkgetrokken. Er is geen verschil in werklast tussen de verschillende soorten onderzoeken waarbij gebruik wordt gemaakt van een slang met camera, zo lieten de wetenschappelijke verenigingen weten. Op basis daarvan heeft de NZa een uniform honorariumtarief voor deze scopieen vastgesteld.

Bron: NZa

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen