Eredoctoraten UvA voor André Kuipers

Array

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de Dies Natalis van de UvA op dinsdag 8 januari 2013.Kuipers wordt onderscheiden voor zijn succes in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek én de wijze waarop hij verschillende wetenschappelijke disciplines heeft samengebracht in zijn werk.

André Kuipers
André Kuipers (1958) is astronaut van de European Space Agency (ESA). Daarnaast is hij lid van de Aerospace Medical Association, de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Geneeskunde en de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart.
Kuipers is sinds 1991 betrokken bij het voorbereiden, coördineren en uitvoeren van fysiologische experimenten voor de ruimtemissies van ESA. Nadat hij in 2002 de basis-astronautentraining van ESA volgde, maakte hij in 2004 zijn eerste ruimtevlucht (de DELTA-missie). Eind 2011 vertrok  Kuipers voor de tweede keer naar de ruimte. Tijdens deze missie, genaamd PromISSe, voerde hij meer dan 50 ESA-experimenten uit in het internationale ruimtestation ISS. Op 1 juli 2012 keerde hij terug naar de aarde.
Kuipers heeft veel onderzoek gedaan naar evenwicht en het evenwichtsorgaan onder omstandigheden van gewichtsloosheid, een wetenschapsgebied behorend tot de Keel-, neus en oorheelkunde. Daarnaast heeft hij in zijn werk verschillende wetenschappelijke disciplines met succes bij elkaar gebracht: opgeleid tot medicus (aan de UvA) én astronaut voerde hij experimenten en projecten uit op het gebied van wetenschap (fysiologie, biologie, micro-biologie, geneeskunde, natuurkunde en aardobservatie), technologie en educatie.
Kuipers heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek, in het bijzonder kinderen en jongeren. Zo werkte hij in het project ‘Seeds in Space’ samen met Nederlandse basisschoolleerlingen om de resultaten van plantengroei in de ruimte te vergelijken met die op aarde. Het doel van het project ‘Ruimteschip Aarde’ was om zoveel mogelijk Nederlanders te vertellen over zijn missie, de planeet aarde en de rol van Nederland binnen de ruimtevaart. Daarbij lag de focus op leerlingen van basis- en middelbare scholen. Het succes van Kuipers als ‘ambassadeur’ van de wetenschap is voor een groot deel het gevolg van zijn tomeloze inzet en aanstekelijk enthousiasme.

Erepromotor is prof. dr. Wytske Fokkens, hoogleraar Keel-, neus- en oorheelkunde.

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen