Afspraken tussen Speelautomatenbranche en GGZ om kansspelverslaving

Array

Onder regie van de kansspelautoriteit hebben de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg in Nederland (GGZ) en de VAN Speelautomaten Branche-organisatie (VAN) afspraken gemaakt over een nieuwe cursusopzet voor medewerkers van de speelautomatenhallen. Hierdoor kunnen zij het verslavingsgedrag van spelers beter herkennen en doeltreffende maatregelen daartegen nemen. De nieuwe cursusopzet werd vandaag door staatsecretaris Teeven in ontvangst genomen en zal per 1 januari 2013 worden ingevoerd.

Het terugdringen en zoveel mogelijk voorkomen van kansspelverslaving is een van de taken van de kansspelautoriteit. Met deze aanpassingen in de nieuwe cursusopzet wordt een meer gelijkvormige en gelijkwaardige training aan de medewerkers van de speelautomatenhallen aangeboden. De medewerkers moeten binnen een jaar na indiensttreding de cursus met goed gevolg hebben afgelegd. Ook worden er eisen vastgelegd waaraan de cursusaanbieders moeten voldoen, alvorens ze een cursus mogen geven. Zo moeten de cursusleiders aangesloten zijn bij een instelling voor verslavingszorg. Hierdoor zal in zijn totaliteit een verdere verbetering optreden in de kwaliteit van het beleid ten aanzien van preventie van kansspelverslaving. De kansspelautoriteit zal toezicht houden op de naleving van deze afspraken.

 

De kansspelautoriteit is het eens met beide partijen om de samenwerking tussen de kansspelaanbieders en de opleidingsinstituten te intensiveren en zo lering te trekken uit de praktijk. Over twee jaar zal onder regie van de kansspelautoriteit een evaluatie plaatsvinden.

Deze afspraken over het nieuwe cursusaanbod zijn inmiddels in de “Notitie curriculum cursussen kansspelproblematiek 2012” aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aangeboden, omdat staatssecretaris Teeven de kansspelautoriteit had verzocht omafspraken over het curriculum preventiecursussen te maken met de VAN en GGZ Nederland.

Bron: Nieuwbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen