Gemeente Alkmaar vergoedt eigen bijdrage tweedelijns GGZ voor minima

Array

Het college van B & W heeft besloten om de eigen bijdrage voor minima voor tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te vergoeden. In de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (GGZ) worden pati?nten behandeld met zware, complexe psychische klachten. De GGZ wordt voor een deel vergoed uit het verplichte basispakket van de zorgverzekering.

Voor behandeling in de tweedelijns GGZ geldt sinds 1 januari 2012 een eigen bijdrage van ? 200,-. Als de zorgverlener minder dan 100 minuten aan behandeling of diagnostiek besteedt, is de eigen bijdrage ? 100,-. Voor de tweedelijns GGZ geldt per kalenderjaar een maximale eigen bijdrage van ? 200,- Die bijdrage is hoger dan voor eerstelijns GGZ, om pati?nten te stimuleren om behandeling te zoeken in de niet-gespecialiseerde (eerstelijns) zorg. Voor mensen met een minimuminkomen kan de hoge eigen bijdrage voor tweedelijns GGZ reden zijn om de zorg te stoppen of te weigeren, terwijl zij die zorg niet kunnen missen.

Bijzondere bijstand
Om te voorkomen dat mensen stoppen met tweedelijns GGZ omdat zij de eigen bijdrage niet kunnen betalen, vergoedt gemeente Alkmaar deze via de bijzondere bijstand. Mensen met een inkomen tot 110% van de geldende bijstandsnorm kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen. De regeling geldt alleen voor tweedelijns GGZ behandelingen die gestart zijn in 2012. De eigen bijdrage voor behandeling in de tweedelijns GGZ is met ingang van 1 januari 2013 geschrapt.

Aanvragen
De tegemoetkoming kan worden aangevraagd via het algemene aanvraagformulier op www.alkmaar.nl > Werk en Inkomen > Bijzondere bijstand. Dit kan ook bij de informatiebalie van het Stadskantoor. Wie moeite heeft met het invullen van de aanvraag, kan hulp krijgen van de medewerkers van de Formulierenbrigade. Zij zijn telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14 072 of per mail via [email protected] Daarnaast is er op verschillende locaties inloopspreekuur. Waar en wanneer is eveneens te vinden op de website van de gemeente.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen