Huisartsen, zorgverzekeraar en Huis voor de zorg starten `Blauwe Zorg’

Array

Samen voor verantwoorde en kwalitatief hoogwaardige zorg voor de inwoners in de regio Maastricht en Heuvelland die bovendien duurzaam en betaalbaar is. Dat is het doel van de samenwerking tussen zorgverzekeraar Coöperatie VGZ, ZIO (Zorg In Ontwikkeling, voorheen de stichting Regionale HuisartsenZorg Maastricht en Heuvelland RHZ) en Huis voor de Zorg, de patientenbelangenbehartiging voor Limburg . De samenwerking genaamd Blauwe Zorg staat voor een regio-experiment, die als `proeftuin’ op de kandidatenlijst van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is geplaatst. De samenwerking gaat deze week officieel van start.

Blauwe Zorg
De deelnemers aan het project hebben gekozen voor de opvallende naam: Blauwe Zorg. Een naam die moet uitgroeien tot een vast begrip binnen de gezondheidszorg. Een begrip dat net als bijvoorbeeld `groene stroom’ synoniem zou moeten staan aan duurzaam en toekomstbestendig. `Zoals het milieubewustzijn er in de loop der jaren voor zorgde dat mensen het licht uit doen als ze de kamer verlaten, zo zal Blauwe Zorg er op den duur voor zorgen dat iedereen beseft dat zorg niet onbeperkt beschikbaar is en dat je er verstandig mee moet omgaan’, aldus Guy Schulpen, medisch directeur van ZIO.

Samenwerking
De initiatiefnemers willen de komende jaren gezamenlijk en in samenwerking met zoveel mogelijk partners het zorglandschap veranderen. `Het gaat hierbij om zorg van de hoogste kwaliteit, die toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking, aldus Johan van Zeelst, manager integrale zorg van Cooeperatie VGZ. Geen korte-termijn-gewin, maar oplossingen voor de lange termijn, zodat de zorg ook van goede kwaliteit en betaalbaar blijft. We zoeken hiervoor coalitiepartners zoals gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, GGD en werkgevers’.

Basisprincipes
Het idee van Blauwe Zorg is gebaseerd op twee basisprincipes, namelijk aanpassingen in de organisatie van zorg en gedragsverandering bij zowel zorgaanbieders als patienten. Bij aanpassing van de organisatie van zorg gaat het onder andere over betere samenwerking tussen de verschillende zorgverleners bij de zorg voor chronisch zieken. Bijvoorbeeld door de patient meer centraal te stellen en zorg op maat aan te bieden. Je kunt hierbij denken aan de zorg rondom diabetespatienten. Er is uit eerdere ervaringen gebleken dat hierdoor de kwaliteit toeneemt terwijl de kosten kunnen dalen. Een ander voorbeeld is dat de medisch specialist vaker dan nu, samen met de huisarts de patient behandelt. Een dergelijke behandeling kan in sommige gevallen in plaats van in het ziekenhuis ook in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd. Voor de klant is het grote voordeel dat de zorg dichtbij plaatsvindt en er niet gereisd hoeft te worden naar het ziekenhuis. Een derde voorbeeld is gerichte interventies in de eerstelijns diagnostiek , waardoor er minder onderzoeken onnodig dubbel worden gedaan.

Binnen het basisprincipe gedragsverandering, willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat zorg een schaars goed is en dat wanneer we op dezelfde voet zouden doorgaan de toegankelijkheid en betaalbaarheid ervan onder druk komt te staan. Volgens Guy Schulpen kent de zorg enorm veel onderlinge verbanden. `Zorgverleners moeten samen verantwoordelijk zijn voor een zorgorganisatie, die efficient is ingericht. Zij moeten elkaar durven aan te spreken en elkaar wijzen op hun verantwoordelijkheden. Het is de bedoeling dat de patient de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat zorgaanbieders vanuit een gezamenlijk financieel kader het werk moeten doen. Door die manier van werken zijn ze naar onze verwachting eerder genegen om elkaar aan te spreken op efficiente zorg’.

Een belangrijke voorwaarde om deze nieuwe werkwijze te ondersteunen, is het informeren door de zorgverzekeraar van de gevolgen van hun handelen. De zogenaamde spiegelinformatie is een belangrijk instrument om gedrag te veranderen. `Maar ook patienten spelen bij gedragsverandering een belangrijke rol, aldus Johan van Zeelst van VGZ. Dat begint bij hen te informeren, laten meedenken en beslissen over knelpunten en keuzes binnen de zorg’. Het promoten van een gezonde levensstijl is van belang, maar ook innovatieve manieren om patienten een grotere verantwoordelijkheid te geven over hun eigen gezondheid door bijvoorbeeld meer ruimte te maken voor zelfmanagement en e-health.

Financiering gebaseerd op resultaat

Blauwe Zorg is gericht op een optimale balans tussen klanttevredenheid, medische kwaliteit en efficiente zorg. Ook een nieuwe manier van financiering van de zorg, die niet meer samenhangt met het aantal verrichte behandelingen, maar met het resultaat van de behandelingen, is een cruciaal onderdeel van Blauwe Zorg.. Naar verwachting kunnen door de proef de totale regionale zorgkosten met 2% naar beneden. Deze besparing van om en nabij de 8 miljoen euro kan dan weer worden ingezet voor initiatieven die de deelnemende partijen belangrijk vinden. Het is een methode die een belangrijke bijdrage kan leveren aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van zorg- en kostengroei, waardoor de betaalbaarheid van de zorg steeds verder onder druk is komen staan.

Gedragsverandering en een andere wijze van financiering kunnen alleen succesvol zijn als er betrokkenheid van patienten, zorgverleners en zorgverzekeraar is. Vooral voor dit soort nieuwe initiatieven is een breed draagvlak onontbeerlijk. Het gaat hierbij niet alleen om de zorgverleners uit de 1e en 2e lijn (onder andere de ziekenhuizen), maar ook om de zorgverlening die wordt gefinancierd uit de AWBZ en de WMO. Binnen de doelstellingen van Blauwe Zorg voldoen de gebruikelijke oplossingen niet meer, vandaar dat partijen zich zullen inzetten voor grensverleggende oplossingen.

Proeftuin populatiemanagement
Blauwe Zorg staat op de kandidatenlijst om door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) aangemerkt te worden als `proeftuin voor de komende jaren. Hiermee is zichtbaar dat dergelijke horizontale zorgsamenwerking door de minister van VWS wordt aangemoedigd en ondersteund in Nederland. Er zijn voorbeelden in Engeland (Torbay) en Duitsland (Kinzigtal) waar `populatiezorg’ al met succes wordt toegepast. Uit deze initiatieven blijkt dat het mogelijk is om de zorg te verbeteren, gezondheidswinst te behalen en een lagere kostenontwikkeling te realiseren, waardoor de zorg voor de toekomst kwalitatief, betaalbaar en toegankelijk blijft.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen