‘Ja, meer zorgpremie voor rokers’

Array

Rokers moeten meer zorgpremie betalen. Dat vindt een meerderheid van de stemmers in een poll van het Erasmus MC

Meerderheid
Bijna 1.900 mensen brachten hun stem op internet en intranet uit. In de peiling tekent zich een duidelijke meerderheid af voor een hogere premie voor rokers.

Weerstand
Onder werknemers in de gezondheidszorg bestaat echter meer weerstand tegen een hogere premie voor rokers dan daarbuiten.

Mee oneens
Personeel in dienst van het ziekenhuis stemde voor 43% op intranet ‘oneens’. Stemmers van buiten het ziekenhuis tekenden minder vaak bezwaar aan, 35%.

Verzet
Twee hoogleraren van het Erasmus MC verzetten zich tegen meer premie bij ongezond leven. Zo’n verhoging tast de persoonlijke levenssfeer van burgers aan, schrijven ze, en de vraag is of de overheid zich zo vergaand mag bemoeien met de stijl van leven.

Goedkoper
Als het om kosten voor de maatschappij gaat, zijn rokers juist goedkoper, merken prof. Han Bleichrodt (gezondheidseconomie) en prof. Inez de Beaufort (medische ethiek) op. Rokers overlijden eerder, en dat scheelt pensioenkosten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen