Leeftijdsgrens tabaksverkoop verhogen naar 18 jaar

Het kabinet wil de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhogen. Met deze maatregel komt er een heldere leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak en zal het aantal jonge rokers verder worden teruggedrongen.

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de verhoging van de leeftijdsgrens verder uit te werken in een wetsvoorstel. De Tweede Kamer wordt hierover per brief geïnformeerd. Voor de verkoop en bezit van alcohol is door de Kamer al besloten de leeftijdsgrens in 2013 naar 18 jaar te verhogen.
Gevoelige tienerjaren
De stijging van het aantal rokende jongeren is rond het vijftiende levensjaar het grootst. Na hun achttiende maken veel minder mensen de keuze om te gaan roken. Door de verkoop van tabak te verbieden voor iedereen onder de achttien, wordt de kans kleiner dat mensen überhaupt nog met roken beginnen. Van Rijn: ‘roken is dodelijk. Hoe minder mensen beginnen, hoe beter het is’.
Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen