Menzis biedt meeste vergoedingen voor mantelzorgers

Steeds meer zorgverzekeraars hebben oog voor mantelzorgers. Zorgverzekeraar Menzis biedt de meest uitgebreide vergoedingen voor mantelzorgers. Dit blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond uitvoerde onder alle zorgverzekeraars in Nederland, in opdracht van Mezzo.

Zorgverzekeraars richten zich terecht niet langer alleen op de zieke. Doordat we meer voor elkaar moeten gaan zorgen is het belangrijk dat ook de 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland kunnen rekenen op ondersteuning. Mezzo ziet in het onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond dat ook de mantelzorger steeds vaker in aanmerking komt voor vergoedingen in het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar. In de basisverzekering is geen vergoeding voor mantelzorgers opgenomen.

Opvallende zaken
Uit de analyse van de Consumentenbond blijkt dat:

  • De zorgverzekeraars die oog hebben voor mantelzorgers, veelal ‘vervangende mantelzorg’ vergoeden zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Kijk voor de zorgverzekeraars die het betreft op www.mezzo.nl/mantelzorgvergelijker.
  • Een aantal zorgverzekeraars ook een vergoeding biedt van de mantelzorgmakelaar die regeltaken van mantelzorgers overneemt. Dit is opgenomen in de pakketten van Menzis, IZA, Turien&Co (Avéro/VGZ), Univé, Univé ZEKUR en VGZ.
  • Een vergoeding van respijtarrangementen wordt geboden door Zilveren Kruis Achmea en Menzis.
  • De mantelzorgcursus – waarin de mantelzorger bewust leert om te gaan met het stellen van grenzen – alleen wordt vergoed door Menzis.

Ondanks de stijgende lijn in mantelzorgondersteuning door zorgverzekeraars zijn er helaas ook zorgverzekeraars waarbij de mantelzorger nog niet in beeld is.

Meer weten
Kijk voor het overzicht van alle verzekeraars met vergoedingen voor mantelzorgers op www.mezzo.nl/mantelzorgvergelijker. Of neem direct contact op met de betreffende zorgverzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over de premie en de vergoedingen.

Het onderzoek van de Consumentenbond richt zich op de nieuwe premies en de dekkingen voor 2013 van alle zorgverzekeraars in Nederland. Tot 1 januari 2013 is het mogelijk om de huidige verzekering op te zeggen. Tot 1 februari is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

bron: MEZZO

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen