Morgen start de rechtzaak van ex-neuroloog Jansen Steur

Array

Jansen Steur zelf afwezig
Ex-neuroloog Jansen Steur van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, is morgen niet bij de start van zijn strafproces voor de rechtbank in Almelo. Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia. Als de rechters zich inhoudelijk over de strafzaak buigen, is de omstreden ex-specialist wél aanwezig. Volgens zijn advocaat zal de oud-neuroloog zijn ex-patienten niet ontlopen. Bij een zogeheten regiezitting waarvan morgen sprake is, hoeft een verdachte niet te komen. Jansen Steur wordt verder verdacht van valsheid in geschrifte, het in hulpeloze toestand brengen en laten van patienten en verduistering.Ex-patienten hebben aangekondigd wél bij de start van het proces aanwezig te zijn.

De voormalig specialist van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede zou jarenlang verkeerde diagnoses hebben gesteld. Wat de ex-neuroloog ten laste wordt gelegd, is nog onduidelijk. Medisch specialisten zijn bezig geweest met het doorspitten van tientallen dossiers. Het kostte nogal wat tijd om exact in kaart te brengen welk leed en blijvende schade het gevolg was van het verkeerd handelen van Jansen Steur.

De ex-neuroloog werkte van 1990 tot 2004 in Enschede. De letselschadespecialist vreest dat de ex-neuroloog eind 2013 weer aan de slag kan, als de verjaringstermijn voor een tuchtprocedure is verlopen.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Jansen Steur zich enkele jaren geleden laten schrappen uit het BIG-register en was hij daarmee geen bevoegd arts meer. Desondanks kon hij gewoon aan het werk in Duitsland. Drost onthulde nog onlangs dat de ex-neuroloog ook in Polen werkte. Het is onduidelijk in welke periode dat was. De ex-neuroloog werkte van 1990 tot 2004 in Enschede. Het MST kon woensdag niet zeggen of er ook nog claims tegen het Enschedese ziekenhuis lopen.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint, is nog onbekend; dat kan nog maanden duren. Jansen Steur zou vanaf 1998 bij tientallen patienten mogelijk opzettelijk verkeerde diagnoses hebben gesteld. Dat waren meestal diagnoses van Alzheimer, waarmee de ex-neuroloog de levens van de mensen verwoestte. Een patient pleegde zelfmoord. Het Openbaar Ministerie denkt een verband tussen de zelfmoord en de verkeerde diagnose te kunnen bewijzen.

Bron: ANP & NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen