Promotie: Nieuwe mogelijkheden voor PET-scans en kankertherapie

Array

Maria Vosjan beschrijft in haar proefschrift de ontwikkeling van een nieuwe, meer eenvoudige manier om een radioactieve stof die geschikt is voor PET-scanning te koppelen aan antilichamen. Deze vinding is van belang zowel bij het efficienter ontwikkelen als bij het effectiever gebruik van dure geneesmiddelen.

Sinds enige tientallen jaren is het mogelijk om tumoren op te sporen in het menselijk lichaam met behulp van beeldvormende technieken, waaronder de PET-scan. Bij een PET-scan krijgt de patient een radioactief gelabelde stof toegediend die in de tumor ophoopt, waarna er een scan wordt gemaakt. Het is mogelijk om hiervoor tumorspecifieke antilichamen te gebruiken die gelabeld zijn met een radioactieve stof. Tot op heden was het een ingewikkelde procedure om de radioactieve stof te koppelen aan antilichamen. Maria Vosjan beschrijft in haar proefschrift de ontwikkeling van een nieuwe, meer eenvoudige koppelingsreactie waarbij in twee stappen de radioactieve stof stabiel gekoppeld kan worden. Deze vinding kan grote invloed hebben op het gebruik van PET in antilichaamonderzoek, zowel bij het efficienter ontwikkelen als bij het effectiever gebruik van deze dure geneesmiddelen.

Nanobodies
Vosjan beschrijft in haar proefschrift ook een nieuwe categorie antilichamen, de Nanobodies. Dit zijn therapeutische eiwitten, die zijn gebaseerd op zogenaamde enkel-domein-antilichamen, zoals die voorkomen bij lama’s en kamelen. Deze Nanobodies hebben veel voordelen ten opzichte van de klassieke antilichamen. Ze kunnen sneller en goedkoper gemaakt worden, dringen dieper de tumor binnen en kunnen gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden binnen een soort van kralensnoer. Dit laatste blijkt met name een interessante optie bij de toepassing in kankertherapie.

Efficient, betrouwbaar, effectief
Met de nieuwe koppelingreactie kan zowel een stevige stap worden gezet op gebied van het vroeg opsporen van tumoren als op gebied van het efficienter ontwikkelen van nieuwe Nanobodies . Het bleek namelijk niet alleen mogelijk om met de radioactieve stof gemerkte Nanobodies kort na toediening betrouwbare PET-scans te verkrijgen, maar ze ook in te zetten voor de behandeling van kanker. Met name door het eenvoudig met elkaar verbinden van meerdere Nanobodies, gericht tegen verschillende tumorgroeifactoren of groeifactorreceptoren, kunnen er mogelijk effectievere behandelingen uitgevoerd worden in de toekomst.

* 29-11-2012
* Tijd 13.45
* Locatie Aula
* Titel Nanobody constructs, targeting growth factors and their receptors, for PET imaging and cancer therapy
* Spreker M.J.W.D. Vosjan
* Promotor prof.dr. G.A.M.S. van Dongen
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* Evenementtype Promotie

bron: VU Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen