‘nulemissie’ van gevaarlijke chemische stoffen

Array

ESPRIT, het internationale merk voor kleding en lifestyle-producten, verklaart hierbij dat zijn producten veilig zijn.
Greenpeace heeft recentelijk negen van onze kledingstukken getest.1 Hieruit is gebleken dat alle geteste artikelen veilig zijn, binnen de wettelijke normen vallen en niet schadelijk zijn voor onze klanten. Esprit gaat verder dan de wettelijke grenzen en volgt haar eigen normen. Elk Esprit-artikel ondergaat in elke kleur zowel fysieke als chemische tests volgens een strenge procedure om alle risico’s te beoordelen. Daarnaast werkt Esprit nauw samen met onafhankelijke externe controle-instanties en met de chemische industrie. Bij twee van de negen door Greenpeace geteste artikelen, hebben we helaas onze eigen grenzen overschreden, maar bleven we wel binnen de wettelijke normen. Wij betreuren deze twee onvoldoendes en blijven ernaar streven om alleen 100% veilige kledingstukken aan te bieden aan onze klanten.

In overeenstemming met Esprit’s duurzaamheidsprogramma voor de lange termijn, onderkennen we dat de mode-industrie nog steeds geen gemeenschappelijke norm heeft voor het gebruik en de lozing van chemicalien in de textielproductie. Dit is niet aanvaardbaar en niet bevredigend voor Esprit. In overeenstemming met onze aanpak ter ondersteuning van het voorzorgsbeginsel, bevestigt Esprit hierbij ernaar toe te werken om alle gevaarlijke chemische stoffen uit de gehele productcyclus te bannen en in het bijzonder alle productie-stappen die nodig zijn voor de productie van alle kleding en schoenen van Esprit. Daarom sluit ESPRIT zich aan bij Roadmap to Zero2, een initiatief van de kleding- en schoenenindustrie dat toewerkt naar het bereiken van een “nulemissie van gevaarlijke chemische stoffen” tegen 2020.

Esprit beschikt over een uitgebreide Lijst van Verboden Stoffen (‘Restricted Substance List’, RSL), die geconsulteerd kan worden op onze website3. Deze RSL geeft de chemische inhoud weer en is in veel gevallen strikter dan de wettelijke eisen van de internationale overheden en regelgevende instanties (bijvoorbeeld REACh4) om elk gezondheidsrisico uit te sluiten. Esprit is een actief lid van de AFIRM Groep5 (‘Apparel and Footwear International RSL Management Group), die een toolkit aanbiedt voor een voortdurend aanpasbare RSL en die een platform is voor de invoering van alternatieve chemie om zo het proces ter verwijdering van verdachte gevaarlijke chemische stoffen te versnellen. We blijven intussen samenwerken met de ‘Sustainable Apparel Coalition’ en zullen de Higg Index6 implementeren in onze totale productieketen om de veiligheid van onze producten en van onze klanten te waarborgen.

‘ESPRIT werkt samen met andere merken in de kleding- en schoenenindustrie, alsook met andere belanghebbenden, zoals de chemische industrie, NGO’s en materialenleveranciers om het succes van dit ambitieuze project te garanderen. We onderschrijven de inhoud, acties en tijdschema’s zoals die beschreven zijn in de gezamenlijke ZDHC Roadmap.” Aldus Charles Dickinson, Senior Vice President, Head of Global Quality Management & Sustainability van ESPRIT.”

bron: Comotion nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen