Samenwerking om suicidepreventiezorg te verbeteren

Dimence biedt geestelijke gezondheidszorg in Oost-Nederland. Samen met ZGT en de Centrale Huisartsenpost Almelo slaat zij de handen ineen om tegemoet te komen aan de landelijke toenemende behoefte aan verbeterde ketenzorg omtrent suïcidaliteit. De drie partijen sluiten zodanig op elkaar aan dat elk niveau van urgentie in dit zorgproces geboden kan worden.

Omdat suïcidepreventiezorg wordt geleverd door verschillende zorgverleners is duidelijke afstemming over taken en verantwoordelijkheden tussen deze partijen van groot belang. Alleen daarmee maken deze zorgverleners een kwaliteitsslag rond suïcidepreventie en is continuïteit van zorg gewaarborgd. Om dit te bewerkstelligen ondertekenden de drie zorgverleners op maandag 26 november een samenwerkingsovereenkomst.Samenwerking om suïcidepreventiezorg te verbeteren

In een situatie waarbij ingeschat wordt dat binnen twintig minuten zorg aanwezig moet zijn, kan men via telefoonnummer 112 een nooddienst inroepen. De nooddienst leidt vervolgens door naar de spoedeisende hulp, de acute psychiatrie of consultatieve psychiatrie. In een situatie waarin langer gewacht kan worden dan twintig minuten geldt in principe dat er een beroep gedaan kan worden op de reguliere zorg van de huisarts van de patient. Deze verwijst vervolgens door naar de acute of reguliere GGZ, afhankelijk van de ernst van de situatie.
De noodzakelijke termijn van urgentie wordt door de huisarts bepaald; de psychiatrie volgt de beoordeling van de huisarts en neemt de diagnostiek en behandeling van de patient over.

bron: ZGT

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen