Nieuwe Feiten Jansen Steur: 13 onnodige hersenoperaties

Array

Mogelijk 13 mensen hebben in het Medisch Spectrum Twente onnodig een hersenoperatie ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Twentse ziekenhuis. Externe onderzoekers gaan de 13 gevallen verder bekijken. De operaties werden uitgevoerd na een diagnose van neuroloog Ernst Jansen Steur, die woensdag voor de rechter verschijnt.

Hij zou foute diagnoses hebben gesteld waardoor patienten ernstige schade opliepen. Jansen Steur vertelde patienten dat zij ernstige ziektes als parkinson, MS of alzheimer hadden terwijl dat niet zo was.

Het onderzoek richtte zich op 120 patienten van Steur. “Bij 13 van hen bestaan is er grote twijfel of Jansen Steur hen wel op terechte gronden voor operatie heeft doorverwezen”, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Een neurochirurg die betrokken was bij de operaties, voert tijdelijk zijn werkzaamheden niet meer uit. De nieuwe feiten zijn het resultaat van nieuw onderzoek van het ziekenhuis. De ingrepen vonden plaats op basis van diagnoses van Jansen Steur.

Zeven geopereerde patienten zijn overleden. Het ziekenhuis zegt dat er op dit moment geen verband kan worden gelegd met het schandaal rond Jansen Steur. Het kan zijn dat de betrokkenen door andere oorzaken zijn overleden, zegt het MST, dat de gevallen verder onderzoekt.

Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis hadden de commissie Lemstra en Schulte deze feiten niet boven water kunnen halen omdat heel specialistische kennis vereist.

De commissie had taak om ter zake de voormalige neurologiepraktijk dr. E. Jansen over de periode 1978-2004 op basis van feitenonderzoek. De feiten van de onnodige hersenoperaties kwamen pas later aan het licht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen