Patienten met uitgezaaide kanker naar bot onvoldoende geinformeerd over risico botcomplicaties

Array

Vandaag presenteert de Skeletal Care Academy op de 31ste Oncologiedagen voor Verpleegkundigen, de resultaten van een Quality of Life onderzoek onder ruim 100 patienten met borst- of prostaatkanker uitgezaaid naar de botten (botmetastasen). De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat één derde van deze groep patienten onvoldoende voorgelicht is over botcomplicaties. Botpijn is een belangrijk signaal van een botmetastase. De complicaties ten gevolge van botmetastasen kunnen zeer invaliderend zijn. 48% van de patienten uit het onderzoek kreeg binnen 2 jaar na de diagnose van botmetastasen te maken met een botcomplicatie, zo blijkt uit het onderzoek. Patienten gaven aan dat botmetastasen en botcomplicaties een sterke negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Voorlichting en tijdig behandelen zijn dan ook gewenst en worden als positief ervaren.

Botcomplicaties zijn het gevolg van een botmetastase (verspreiding van de ziekte naar het bot) en zijn onder meer:

  • Botbreuken
  • Ruggenmergcompressie: druk op het ruggenmerg met als gevolg uitvalverschijnselen
  • Bestraling van het bot om pijn te verminderen
  • Operatie van het bot

  Bekijk Videopersbericht >>>

Jan Alex Van Spil, Verpleegkundig Specialist van de Skeletal Care Academy. “Het gaat om een fase in de ziekte, waarin men niet meer geneest en gevoelens van angst en somberheid vaak voorkomen. Patienten willen zolang mogelijk mobiel blijven en dagelijks zo min mogelijk geconfronteerd worden met pijn, beperkingen en ziekenhuisbezoek. Er valt grote winst te behalen wat betreft de kwaliteit van leven voor deze ernstig zieke patienten. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat zowel onder patienten, artsen als verpleegkundigen de kennis en voorlichting rond botmetastasen en het risico op botcomplicaties verbetert. Zo kunnen we op tijd signalen van botcomplicaties herkennen, ingrijpen en onnodige pijn en/of invaliditeit voorkomen.” aldus De Skeletal Care Academy  (SCA). Deze ziet vooral voor verpleegkundigen en patientenorganisaties een belangrijke rol weggelegd op het gebied van bewustwording, kennis en voorlichting.

Naast verpleegkundigen maken ook afgevaardigden van de Borstkankervereniging Nederland en ProstaatKankerStichtingnl deel uit van de Nederlandse Skeletal Care Academy. Het onderzoek is financieel ondersteund door Amgen B.V. Kijk voor meer informatie over botcomplicaties op www.botcomplicaties.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen