Stem en bepaal mee welk wetenschappelijk onderzoek gefinancierd wordt door de Maag Lever Darm Stichting

Array

Uw mening teltt
Voor de eerste keer nodigt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) iedereen uit om te kiezen voor een wetenschappelijk onderzoeksproject. Het project dat de meeste stemmen ontvangt, krijgt een subsidie van de MLDS om dit onderzoek uit te gaan voeren. Het publiek kan kiezen uit twee wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van darmkanker, namelijk ‘Vroegtijdig opsporen van erfelijk risico op darmkanker’ en ‘Voorspellen van de kans op uitzaaiingen bij darmkanker’. Tot 12 december kunt u op www.mlds.nl/the-choice uw stem uitbrengen.

Stem en bepaal mee!
Alle onderzoeksvoorstellen zijn door binnen- en buitenlandse wetenschappers beoordeeld op wetenschappelijke kwaliteit. Daarna heeft een patientenpanel twee onderzoeksvoorstellen geselecteerd op basis van het nut voor de patient. En nu bent u aan de beurt! Want de MLDS hecht veel waarde aan de mening van het Nederlandse publiek. Stem en bepaal mee welk onderzoek door de MLDS gesteund zal worden met een subsidie van €220.000.

Er kan gekozen worden uit de volgende wetenschappelijke onderzoeksprojecten:
Voorspellen van de kans op uitzaaiingen bij darmkanker
Vanaf 2013 wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland ingevoerd. Meer patienten met een vroege fase van darmkanker (stadium 2) zullen hierdoor opgespoord worden. De kans op uitzaaiingen blijft echter bestaan. In dit onderzoek wordt gekeken of voorspeld kan worden welke patient in stadium 2 wel of geen uitzaaiingen zal krijgen, zodat gericht aanvullend behandeld kan worden.

Vroegtijdig opsporen van erfelijk risico op darmkanker:
Vanaf 2013 wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland ingevoerd. Door middel van een ontlastingstest wordt gecontroleerd op tekenen van darmkanker. In dit project wordt gekeken of het meesturen van een vragenlijst over erfelijke darmkanker een goede manier is om mensen met een verhoogd risico op darmkanker op te sporen, om hen vervolgens passende controle-onderzoeken aan te kunnen bieden.

Breng uw stem uit voor 12 december op www.mlds.nl/the-cBhoice

bron: Maag Lever Darm Stichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen