Ab Klink start nieuw maatjesproject in IJsselland Ziekenhuis

Array

Vanaf december start het IJsselland Ziekenhuis met de inzet van ‘vrijwillige maatjes.’ Op donderdagmiddag 6 december zal Ab Klink het maatjesproject officieel starten.

Maatjes worden ingezet om sociaal kwetsbare patienten van 65 jaar en ouder die in het IJsselland Ziekenhuis zijn opgenomen tijdens opname en na ontslag te ondersteunen en te begeleiden.

Het ziekenhuis start deze voorziening samen met het Meldpunt Capelle/Krimpen. In het afgelopen najaar zijn vrijwilligers geworven en hiervoor opgeleid.  Het project is uniek in Nederland.
Feestelijke aftrap Maatjesproject
Op donderdag 6 december vindt een feestelijke bijeenkomst in het IJsselland Ziekenhuis plaats waarbij het nieuwe Maatjesproject wordt gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst zal dhr. dr. Ab Klink, Hoogleraar zorg, arbeid en politieke sturing en voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, officieel het maatjesproject starten en ingaan op het belang van de relatie tussen zorg en welzijn.

Na de officiele start ontvangen de vrijwilligers, die dan net hun opleiding tot maatje hebben afgerond, hun certificaat.

Project “vrijwillige maatjes”
Patienten worden steeds eerder uit het ziekenhuis ontslagen, terwijl er eigenlijk nog ondersteuning en begeleiding nodig is. Juist op deze ondersteuning thuis wordt steeds meer bezuinigd.

Steeds meer ouderen zijn alleenstaand en hebben een beperkt sociaal netwerk. Juist bij de groep patienten met geen of een beperkt sociaal netwerk is het risico groot dat zij snel weer vastlopen in de thuissituatie. Vaak moeten zij dan opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen.

Uit eerder onderzoek in het IJsselland Ziekenhuis blijkt dat ruim 25% van de ouderen aangeeft dat zij tijdens en na de ziekenhuisopname behoefte aan een maatje hebben.

Daarom is het project “Vrijwillige maatjes” met de Stichting Meldpunt Capelle/Krimpen opgezet. De doelstelling is het ondersteunen en begeleiden van sociaal kwetsbare oudere patienten tijdens de ziekenhuisopname en na ontslag uit het ziekenhuis. Hierdoor voelen patienten zich prettiger en kunnen zich beter redden.

Maatje en patient
Het contact tussen het maatje en de patient kan al tijdens de ziekenhuisopname worden gelegd. Het maatje biedt een luisterend oor en een steuntje in de rug. Ook kan praktische ondersteuning worden geboden bij het regelen van vervoer van en naar het ziekenhuis, het halen van boodschappen of medicijnen.

Gemiddeld heeft het maatje binnen twee maanden na de ziekenhuisopname vijf maal contact met de patient. Het is de bedoeling dat in deze periode stappen worden gezet in het opbouwen of uitbreiden van het sociale netwerk van de patient, zodat deze zich ook nadat het contact met het maatje is gestopt, verder kan redden. Als het toch nodig is, wordt aanvullend andere hulp geregeld.

Het komende jaar wordt voorzichtig gestart met circa 400 sociaal kwetsbare patienten uit Capelle en Krimpen aan den IJssel. Als na evaluatie blijkt dat de inzet van vrijwillige maatjes aan de verwachtingen voldoet, worden ook afspraken gemaakt voor Nieuwerkerk aan den IJssel en Rotterdam.

Maatjes worden geworven via het Meldpunt en daarnaast wordt in dit project samengewerkt met zorgaanbieders De Zellingen en ZorgBreed. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Van Cappellen Stichting.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen