Beroepsgeheim wordt dagelijks geschonden

Iedere dag wordt wel ergens het medisch beroepsgeheim geschonden, omdat bij veel zorgverleners eenvoudigweg de kennis ontbreekt over wanneer en waarover wel of wanneer niet mag worden gesproken. Dat blijkt uit interviews voor het boek Over de grenzen van het medisch beroepsgeheim dat op 28 november verscheen.

Voor het boek voelden twee onderzoeksjournalisten veertien deskundigen – onder wie artsen, juristen en advocaten – aan de tand en ontdekten dat de medische wereld onder de druk van een veranderende samenleving steeds meer terrein moet prijsgeven als het gaat om het medisch beroepsgeheim.

Kletsen onder verpleegkundigen
In het boek worden verschillende praktische voorbeelden aangehaald. Zoals dat van de patient die de spoedeisende hulp op wordt gereden. De broeder die de patient opvangt is toevallig een familielid van zijn collega. Die belt hem direct: `Je collega wordt hier naar binnen gereden! En het ziet er ernstig uit.’ Schendt deze broeder zijn beroepsgeheim? Volgens een arts die wordt geinterviewd voor het boek is dat zeker het geval, en schenden enorm veel verpleegkundigen en andere zorgverleners op deze manier hun beroepsgeheim – met de beste bedoelingen dus.

V&VN komt met handreiking
V&VN komt in 2013 met een handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden, voor werken met het beroepsgeheim. Naar verwachting verschijnt de handreiking na de zomer. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen nu alvast bij V&VN hun vragen, problemen en voorbeelden van lastige situaties met het beroepsgeheim melden via [email protected] onder vermelding van Beroepsgeheim.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen