Kamerbrief over handreiking taakherschikking

Array

Inhoud van de brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de ‘Handreiking implementatie taakherschikking’. Per 1 januari 2012 mogen physician assistants en verpleegkundig specialisten voor de duur van 5 jaar zelfstandig een bepaald aantal handelingen indiceren en uitvoeren.

De Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA), Vereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) hebben gezamenlijk de ‘Handreiking implementatie taakherschikking’ opgesteld. De aanleiding van de handreiking is de wetswijziging Wet BIG (artikel 36a) die per 1 januari 2012 in werking is getreden. Per 1 januari 2012 zijn ook de Algemene Maatregel van Bestuur voor respectievelijk de physician assistant en de verpleegkundig specialist in werking getreden. Deze AMvB’s geven physician assistants en verpleegkundig specialisten voor de duur van vijf jaar de bevoegdheid om zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen te indiceren en uit te voeren.
De veldpartijen moeten zelf een aantal stappen nemen om tot volle wasdom in de taakherschikking te komen. De NAPA, V&VN en de KNMG hebben gezamenlijk deze handreiking opgesteld en is bestuurlijk door alle partijen vastgesteld.
Ik vind dat dit een goede stap op landelijk niveau is.

De ‘Handreiking implementatie taakherschikking’ vormt een middel om de nieuwe wettelijke bevoegdheden van een physician assistant en een verpleegkundig specialist in de praktijk in te voeren conform de vereisten die de wet daaraan stelt. Ik dank de NAPA, V&VN en de KNMG hartelijk voor hun inzet om de juiste professionals op de juiste plaats te krijgen. Dat is in het belang van de patient en van de samenleving.

Het is nu aan de zorginstellingen en betrokken beroepsbeoefenaren om gezamenlijk taakherschikking in praktijk te implementeren. De handreiking kan daarbij ondersteuning bieden bij het invoeren van de nieuwe bevoegdheden.
Hierbij stuur ik u ter informatie de ‘Handreiking implementatie taakschikking’ toe.

Bijlagen
Handreiking implementatie taakherschikking<
Handreiking opgesteld door de Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA), de Vereniging Verpleegkundigen & …

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen