Maternaal immuunsysteem bij zwangerschap nader in kaart gebracht

Array

Tijdens de zwangerschap treedt een intrigerend immunologisch proces op; een gedeeltelijk lichaamsvreemde foetus wordt door het immuunsysteem van de moeder getolereerd en niet afgestoten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een orgaantransplantatie waar levenslange medicatie noodzakelijk is om afstoting te voorkomen. Wanneer het maternale immuunsysteem zich niet goed aanpast aan de nieuw ontstane situatie, kunnen complicaties zoals pre-eclampsie, foetale groeivertraging en spontane miskramen optreden.

Jelmer Prins onderzocht de factoren die het maternale immuunsysteem tijdens de zwangerschap beïnvloeden en de veranderingen die hierin optreden bij gecompliceerde zwangerschappen. Hij laat zien hoe complex het maternale immuunsysteem is en dat het wordt beïnvloed door zowel endogene factoren, zoals immuunmodulerende eiwitten, als ook exogene factoren, zoals roken en blootstelling aan sperma. Ook laat hij zien dat er compenserende mechanismen zijn: wanneer één van de aanpassingen wordt gemoduleerd, treedt er een aanpassing op in een andere. Voorts toont Prins aan dat een disbalans in het maternale immuunsysteem aan het begin van de zwangerschap tot complicaties in de laatste fase van de zwangerschap kan leiden.

Jelmer Prins (Groningen, 1986) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Obstetrie en Gynaecologie en Pathologie & Medische Biologie, binnen onderzoeksschool GUIDE en aan het Robinson Institute, University of Adelaide, Australie. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Jan Hendrik de Cock Stichting en de Australische National Health and Medical Research Council. Prins werkt inmiddels als arts-assistent gynaecologie in de Isala Klinieken te Zwolle. Voorafgaand aan zijn promotie vindt in het UMCG een symposium plaats over de maternale immunologie in de zwangerschap.

Towards novel strategies to improve lipid homeostasis. Targeting the intestine
03 december 2012
Promotie: mw. M.Y.M. van der Wulp, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Towards novel strategies to improve lipid homeostasis. Targeting the intestine
Promotor(s): prof.dr. H.J. Verkade, prof.dr. A.K. Groen, prof.dr. E.H.H.M. Rings
Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen