Ouders en kinderen oordelen verschillend over impact voedselallergie

Array

Een kind dat een voedselallergie heeft, beoordeelt de kwaliteit van zijn leven anders dan zijn ouders. Daarom is het verstandig bij de keuze voor (nader) medisch onderzoek en behandeling zowel de mening van het kind als van de ouder te betrekken. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovenda Tina van der Velde.

Voedselallergie is een veelvoorkomende ziekte en komt voor bij ongeveer 6-8% van de kinderen en 3-4% van de volwassenen. Het kan huid-, maag/darm- of luchtwegklachten veroorzaken, en in extreme gevallen kunnen patienten in shock raken en overlijden. De enige behandeling voor voedselallergie is strikte vermijding van de desbetreffende voedingsmiddelen. Patienten moeten dus altijd alert zijn op wat ze eten.

De ontwikkeling van nieuwe diagnostische en behandelinterventies voor voedselallergie zal blijven toenemen, maar niet alle interventies leveren evenveel gezondheidswinst op. Om de gezondheidswinst goed in kaart te brengen, is het van belang de kwaliteit van leven van mensen met een voedselallergie goed te kunnen meten.

Uit het onderzoek van Van der Velde blijkt dat de vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven van patienten met voedselallergie gemeten kan worden (de FAQLQs) betrouwbare en nauwgezette instrumenten zijn. Ook blijkt dat dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocaties (de beste test om voedselallergie te diagnosticeren) en de daaropvolgende behandeling, de kwaliteit van leven van veel patienten met voedselallergie doet verbeteren.

Tina van der Velde (Hardenberg, 1983) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksinstituten GRIAC en GUIDE. Het onderzoek komt voort uit het EuroPrevall-project, een Europees onderzoek naar voedselallergie. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Nutricia Research Foundation en de Stichting Astma Bestrijding. Van der Velde is inmiddels in opleiding tot huisarts.

Quality of life of food allergic patients
Datum: 03 december 2012
Promotie: mw. J.L. van der Velde, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Quality of life of food allergic patients
Promotor(s): prof.dr. A.E.J. Dubois, prof.dr. E.J. Duiverman
Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen