2012-11-29-50.000ste dotterbehandeling in Catharina Ziekenhuis

Array

50000dotterbehandeling in Catharina Ziekenhuis met cardioloog dr P Tonino (r).JPG

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven staat stil bij de belangrijke mijlpaal dat het de 50.000ste patient heeft kunnen helpen met een dotterbehandeling. Het ziekenhuis, met het grootste hart- en vaatcentrum in Nederland, stond in september 1980 aan de wieg van de introductie van deze toen revolutionaire behandelmethode in Nederland. Sindsdien heeft dotteren een kentering teweeggebracht in de behandeling van hart- en vaatpatienten en hebben de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis 50.000 keer deze behandeling toegepast. Alle patienten die vandaag gedotterd worden, worden extra in het zonnetje gezet.

Het grote aantal dotterbehandelingen per jaar vormt een uitstekende basis voor de goede kwaliteit van zorg binnen het Catharina Hartcentrum. “Wetenschappelijk is aangetoond dat een centrum betere resultaten boekt wanneer zij een dotterbehandeling vaker uitvoeren,”aldus cardioloog Jacques Koolen, medisch hoofd van het Catharina Hartcentrum. De cardiologen van het Catharina Hartcentrum hebben mede door het grote aantal behandelingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verfijnen van de behandeling en de bijbehorende diagnostiek. Zo werd onlangs nog een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek van prof. Dr. Nico Pijls over dit onderwerp gepubliceerd in the New England Journal of Medicine, het meest toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift ter wereld.

Bij een dotterbehandeling of Percutane Coronaire Interventie (PCI) wordt via de lies of arm een catheter (dun hol slangetje) naar de plaats van de vernauwing rond het hart gebracht. Via die catheter wordt een ballonnetje opgevoerd, die op de plaats van de vernauwing opgeblazen wordt. De vernauwing wordt door het ballonnetje weggedrukt waardoor het bloed weer normaal kan stromen. Om te voorkomen dat de vernauwing terugkomt, kan de cardioloog ervoor kiezen een stent te plaatsen in het bloedvat. Dit is een metalen cilindertje van gaas. Op deze wijze blijft het bloedvat van binnen open.

Wereldwijd de standaard
De allereerste dotterbehandelingen begin jaren 80 duurden een halve dag. “Er is enorm veel ten positieve veranderd”, aldus Jacques Koolen. “Nu staat er gemiddeld minder dan een uur voor!”

De 50.000 behandelingen werden allemaal uitgevoerd op systemen van Philips. Vanaf het allereerste begin zijn cardiologen van het Catharina Hartcentrum, in nauwe samenwerking met onder meer Philips, bezig geweest om de kwaliteit van de behandeling sterk te verbeteren. “De ontwikkeling van de dotterbehandeling laat zien dat technologische vooruitgang en klinische vooruitgang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn,” aldus Hans Bossink, general manager Philips Healthcare Benelux. “Meer dan een halve eeuw geleden ontwikkelden we bij Philips het eerste beeldvormende systeem waarmee artsen de stap konden zetten naar behandelingen van een geblokkeerde kransslagader met een katheter. Sindsdien hebben we door nauw samen te werken met klinische partners als het Catharina Ziekenhuis grote stappen vooruit kunnen zetten.”

Cardiologen van het Catharina Hartcentrum slaagden er in om met de zogenoemde FFR-meting de vernauwingen in de kransslagaders te meten. Aan de hand van de metingen kunnen cardiologen bepalen of er gedotterd moet worden en wáár er precies gedotterd moet worden. Ook kan na deze meting worden vastgesteld of de patient bijvoorbeeld beter af is met een behandeling met medicijnen. Dit – voor een belangrijk deel door het Catharina Hartcentrum ontwikkelde – meetsysteem is sinds enkele jaren wereldwijd de standaard.

Optimale kwaliteit en veiligheid
Het Catharina Ziekenhuis voert per dag 8 tot 10 dotterbehandelingen uit. Op jaarbasis zijn dat meer dan 3000 verrichtingen. Daarmee is het Catharina Hartcentrum veruit het grootste centrum van Nederland. Het Catharina Hartcentrum vervult een belangrijke rol in Zuidoost Brabant, Noord en Midden Limburg, waarbij intensief samengewerkt wordt met alle ziekenhuizen in de regio. Onlangs heeft het Catharina Hartcentrum, in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis, in het project Meetbaar Beter als eerste in Nederland inzicht gegeven in de resultaten van dotterbehandelingen. Duidelijk werd dat het Catharina Hartcentrum uitstekend presteert.

bron: Catharine Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen