Gang van zaken oncologie Ruwaard van Putten

Array

Spijkenisse, 30 november 2012 – Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is door veel media benaderd naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin een patient zijn verhaal doet. Vanwege regelgeving rondom privacy kan en mag het Ruwaard van Putten Ziekenhuis niet in de media ingaan op op vragen over medische gegevens van patienten.

Het ziekenhuis heeft bij monde van de woordvoerders uitgelegd hoe de algemene werkwijze is bij het vermoeden en bij de constatering van kanker. Voor de volledigheid herhalen wij die nogmaals op schrift.

Bij een vermoeden en/of bij constatering van oncologie bespreken specialisten van ziekenhuizen in de regio Rijnmond dit met elkaar. Dus ook het Ruwaard van Putten Ziekenhuis bespreekt oncologiepatienten met specialisten uit andere ziekenhuizen in de regio. De bespreking vindt plaats in een regionale oncologiegroep.

Die groep bestaat uit:

  • Chirurgen
  • Radiotherapeuten (bestraling)
  • Radiologen (foto’s)
  • Pathologen anatoom (weefselonderzoek)
  • Artsen betrokken van vakgroepen, bijvoorbeeld longarts, dermatoloog, etc.

Gezamenlijk wordt de diagnose gesteld en wordt bepaald welke behandeling ingezet zal worden. Er is nooit sprake van solitair handelen door één specialist.

Alvorens een operatieve ingreep plaatsvindt, worden eerst cellen onderzocht. Als blijkt dat het om kankercellen gaat, dan wordt in sommige gevallen een deel van het weefsel rondom de aangetroffen kankercellen weggehaald.

De medische gang van zaken van de in het Algemeen Dagblad beschreven casus is eerst door de interne veiligheidscommissie van het ziekenhuis en vervolgens door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) getoetst en inmiddels afgesloten. Daarnaast heeft ook schadeverzekeraar Medirisk de casus getoetst en aansprakelijkheid afgewezen.

Bron: Ruwaard van Putten Ziekenhuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen