Kansen voor samenwerking binnen de verloskundige keten

Array

Verlos Den Bosch
Verloskundigen en gynaecologen in de regio ’s-Hertogenbosch hebben op donderdag 22 november een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de onderlinge samenwerking. Zestig hulpverleners verloskunde troffen elkaar in de Verkadefabriek met als doel te werken aan een gezamenlijke visie en van daaruit de samenwerking binnen een nieuwe en meer geïntegreerde ketenzorg verloskunde te intensiveren. Het programma van de dag was voorbereid door Esther Talboom, voorzitter van de Coöperatie voor verloskundigen en Hermann de Blaauw , manager bedrijfsvoering van de  afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.  Gynaecologen en 1e en 2e lijns verloskundigen stonden op deze dag in het middelpunt, die onder leiding stond van Chiel Bos, voorzitter van het College Perinatale Zorg.

 

Gita Galle, lid van de Raad van Bestuur, onderstreepte in haar openingswoord nog eens het belang van een goede samenwerking tussen 1e  en 2e lijn. Het welzijn en de veiligheid van moeder en kind zijn beter gewaarborgd als er korte lijnen zijn tussen de zorgverleners bij een thuisbevalling en een bevalling in het ziekenhuis. Dat beide groepen een hele dag wijden aan het beter inrichten van de behandelingsketen, komt de regio ten goede.

 

In het ochtendprogramma werd gewerkt aan teambuilding door Geert Kimpen, performer en auteur. In twee sessies van elk 45 minuten nam hij de aanwezigen op energieke wijze mee in de wereld van de alchemie. Onder het motto ‘Maak goud van je leven’ bracht hij zeven alchemistische levensprocessen onder de aandacht’; allen gebaseerd op eeuwenoude wijsheid en gericht op samenwerking. De zaal kreeg er een goed gevoel van !

 

In de middag gaf Marian Frijters, relatiemanager 1e lijn, een terugkoppeling van haar ‘tour d’amour’ langs de verloskundige praktijken.  Samen met een aantal gynaecologen bracht zij werkbezoeken aan de 16  1e lijns praktijken in de regio om te inventariseren wat verloskundigen en gynaecologen van elkaar vinden en wat er beter kan.

 

Daarna werd in groepen gediscussieerd over de visies op verloskunde vanuit de 1e en 2e lijn : wat komt overeen en waarin verschillen we nog ? Extra input voor dit groepswerk leverde een lijst met stellingen over toekomstige samenwerking en hoe deze vorm te geven. De zeven groepen koppelden hun resultaten plenair terug. De conclusie was, dat het goede en leerzame brainstormsessies waren.  De bouwstenen voor integratie van de verloskundige zorg liggen nu voor. Enkele reacties op twitter: -  – We zijn goed bezig : alle neuzen dezelfde kant op !

– Eigenlijk staan we al redelijk op één lijn : nu nog uitvoeren”.

 

 

  • We zijn het eens : samenwerken in vertrouwen, shared care, geen 1e en 2e lijn maar laag- en hoogrisico; één bevallocatie.
  • Eindconclusie : de verloskundige zorg in regio 073 : samen , met hart voor moeder en kind

 

De Coöperatie Verloskundigen en de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan nu hard aan de slag met de conclusies.

Recente artikelen