Andere applicaties CSC ook een risico door Patriot act?

Array

VZVZ wil dat CSC een verklaring afgeeft dat de Amerikaanse overheid niet mee kan kijken. Kan het bedrijf een dergelijke verklaring niet afgeven, dan wordt de samenwerking met CSC beeindigd. Want het gevaar dat de Amerikaanse overheid kan mee kijken in het EPD bestaat, omdat CSC van origine Amerikaans is.

Op basis van de Patriot act kan de Amerikaanse overheid Amerikaanse bedrijven verplichten inzage te geven in alle data die die bedrijven hebben (en dus ook van de Europeanen die hun data door deze Amerikaanse bedrijven laten hosten). Deze verplichting staat buiten lokale wetten.

De Amerikaanse overheid heeft via de Patriot Act zichzelf het recht heeft toegeeigend om gegevens te vorderen die worden beheerd door Amerikaanse bedrijven, ook al bevinden die gegevens zich niet fysiek in de Verenigde Staten. Op basis van de Patriot act kan de Amerikaanse overheid Amerikaanse bedrijven verplichten inzage te geven in alle data die die bedrijven in beheer hebben. Deze verplichting gaat buiten de rechtelijke macht om en staat volledig los van lokale wetgeving. De getroffen bedrijven mogen ook niet openbaar maken dat zij hun data hebben opengesteld voor bijvoorbeeld de NSA.

CSC heeft naast het EPD ook andere producten voor de gezondheidszorgsector en levert naast applicaties voor ziekenhuizen, huisartsen en apotheken. Met deze oplossingen installeert en beheert CSC de data binnen publieke en private zorginstellingen. Voor ongeveer twintig ziekenhuizen in Nederland verzorgt CSC vrijwel de gehele ondersteuning van de primaire processen met ICT-producten. Daarnaast leveren ze aan veel ziekenhuizen gespecialiseerde producten, voor onder andere complexe zorgplanning, software voor radiologieafdelingen en portalen waarin gegevens zijn opgeslagen. En ongeveer 20 procent van de huisartsen in Nederland maakt gebruik van een huisartseninformatiesysteem van CSC. CSC heeft samen met VZVZ  in Nederland het Landelijk Schakelpunt gebouwd en zij beheren de landelijke Grouper. CSC beheert wereldwijd de medische dossiers van tientallen miljoenen patienten. Tevens routeren ze per jaar miljarden berichten tussen zorginstellingen. Kan deze informatie in handen van de Amerikaanse overheid komen? Het is moeilijk te te schatten in hoevere ook deze gegevens door de Amerikaanse overheid kunnen worden ingezien. In elk geval is er aanleiding dit nader te onderzoeken. Kamervragen zouden hierin de meest logische weg zijn.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen