Rob Dijkstra beoogd bestuursvoorzitter NHG

Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 6 december aanstaande, wordt aan de leden van het NHG gevraagd in te stemmen met de benoeming van Rob Dijkstra als directeur/bestuursvoorzitter van het NHG.

Rob Dijkstra is geen onbekende van het NHG
Rob, huisarts, geboren 1959, werkt vanaf 2007 bij het NHG, eerst als adjunct-hoofd van de afdeling Implementatie en sinds twee jaar als hoofd van die zelfde afdeling. Mede onder zijn leiding zijn er digitale producten gemaakt zoals webcasts, e-learning en instructievideo’s van verrichtingen in de praktijk, maar ook  nascholingsactiviteiten met regionale partners en preventieactiviteiten zoals het PreventieConsult.
Een ander belangrijke ontwikkeling van de afdeling Implementatie is de realisatie van de website Thuisarts.nl met onafhankelijke gezondheidsvoorlichting voor het publiek. Een website die duidelijk voldoet aan een vraag gezien de meer dan 5 miljoen  pageviews sinds de lancering op 22 maart van dit jaar.

Het NHG vervult een voorlopersrol…
‘Ik heb het NHG voor het eerst leren kennen tijdens mijn huisartsenopleiding, beter bij het werken aan de bouwstenen van de NHG-Praktijkaccreditering vanuit IQ Healthcare en nog het best tijdens mijn werk bij het NHG sinds 2007, waarvan de laatste twee jaar als hoofd van de afdeling Implementatie. Het NHG is voor mij een sterke en enthousiaste organisatie, die een voorlopersrol vervult voor vrijwel alle huisartsen, maar ook voor andere beroepsgroepen, beleids- en patientenorganisaties’, motiveert hij zijn keuze om zich kandidaat te stellen voor de functie van directeur/bestuursvoorzitter van het NHG.
‘Die voorlopersrol dankt het NHG aan het regelmatig innemen van krachtige standpunten en de ontwikkeling van de NHG-Praktijkaccreditering, die het kwaliteitsdenken in de huisartspraktijk een enorme stimulans heeft gegeven. Deze positie geeft een goede basis voor de rol van het NHG in de toekomst.’

…en moet die voorlopersrol ook behouden
‘In de afgelopen jaren hebben delen van de organisatie van de huisartsenzorg zich naar buiten de huisartsenpraktijk verplaatst, namelijk naar de huisartsenposten en de zorggroepen. De inhoudelijke afstemming met deze twee organisatievormen is ook een kerntaak voor het NHG. Met name de ketenzorg vraagt om een goede afstemming met de ketenpartners. Het NHG kan de huisarts helpen om duidelijk te maken wat hij te bieden heeft: een breed generalistisch zorgpakket, continuïteit en een persoonsgerichte aanpak.’
Het bevorderen van inzicht in het eigen handelen als basis voor kwaliteitsbeleid in de huisartspraktijk vindt hij erg belangrijk. Verder moet de huisarts voor de patient een persoon zijn waar hij terecht kan en niet een manager op afstand. Het ondersteunend team in de huisartspraktijk sluit aan op de zorg van de huisarts en verdient meer aandacht als indirecte doelgroep.

Achtergrondinformatie NHG
Het Nederlands Huisartsen Genootschap is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen die als doel heeft te bevorderen dat patienten door hun huisarts behandeld worden volgens de laatste stand van de wetenschap. Hiervoor maakt het NHG richtlijnen voor huisartsen, gebaseerd op uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, op het gebied van veelvoorkomende ziektes, aandoeningen en klachten. Deze richtlijnen worden gepubliceerd op www.nhg.org, verschijnen in het wetenschappelijke maandblad Huisarts en Wetenschap en in het Standaardenboek. De NHG-Standaarden zijn ook toegankelijk  gemaakt voor praktijkassistentes, voor hen is er het boek ‘NHG-Standaarden voor de praktijkassistente’. Het NHG zorgt ook onder andere voor voorlichting en scholing richting huisartsen en publiek om de inhoud van de richtlijnen uit te dragen.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen