Effect van hypo’s op brein

Array

Mensen met type 1-diabetes mellitus hebben regelmatig last van hypo’s. Tijdens zo’n hypo zakt het suikergehalte (glucose) in het bloed. Dit is vooral nadelig voor het brein, aangezien het brein volledig afhankelijk is van een constante glucoseaanvoer om voldoende energie te produceren om de functies van het brein niet in gevaar te laten komen. Kim van de Ven onderzocht met een MRI-techniek hoe het brein glucose opneemt en hoe dit wordt omgezet in andere stoffen. Voor het eerst zijn hiermee de directe effecten van een hypo op het brein onderzocht.
Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met type 1-diabetes een vergelijkbare stofwisseling hebben als gezonde mensen wanneer er voldoende glucose aanwezig is. Echter, tijdens een hypo is de stofwisseling van diabetespatienten hoger. Dit bleek niet verklaard te kunnen worden doordat er meer glucose naar de hersenen wordt getransporteerd bij mensen met diabetes. Daarom is de conclusie van het onderzoek dat het brein van deze patienten zich heeft aangepast; door voorafgaande hypo’s versnelt de stofwisseling tijdens hypo’s, zodat het brein zich beschermt tegen de effecten van nieuwe (ernstigere) hypo’s.

Biografie

Kim van de Ven (Geldrop, 1982) studeerde Biomedical Engineering in Eindhoven. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdelingen Radiologie en Algemeen Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut IGMD. Sinds januari werkt ze als MR Clinical Scientist Neuro bij Philips Healthcare in Best.

Datum: woensdag 5 december 2012
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. K.C.C. van de Ven
Promotors: prof. dr. A. Heerschap, prof. dr. C.J.J. Tack
Copromotors: dr. B. de Galan, dr. ir. M. van der Graaf
Titel promotie: Cerebral glucose metabolism in diabetes. Normal and hypoglycemic conditions investigated by dynamic 13C magnetic resonance spectroscopy

Bron: RU

Recente artikelen